25 éves a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye – rendezvénysorozat a püspöki székhelyen május 26 – június 2. között

Kerékpáros zarándoklattal kezdődik a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alapításának negyedszázados jubileuma tiszteletére a püspökségi székhelyen, Debrecenben rendezendő ünnepségsorozat május 26-án, szombaton reggel 9.30 órakor, amikor a zarándokok a Szent Anna-székesegyháztól a dombostanyai Árpád-kori templomromhoz kerekeznek el. A helyszínen Krakomperger Zoltán atya, a Szent Anna-székesegyház plébánosa tart rövid előadást a templomrom történetéről.

A rendezvénysorozat Debrecenben, a püspöki székhelyen május 28-án, hétfőn este 19 órakor folytatódik, amikor kerekasztal-beszélgetést tartanak a Szent József Gimnázium dísztermében, felelevenítve a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alapításának időszakát. A beszélgetésen részt vesz Dr. seregély István ny. egri érsek, Bosák Nándor ny. debrecen-nyíregyházi püspök, Dr. Gyulai endre, ny. szeged-csanádi püspök és Fodor András, egyházmegyénk püspöki helynöke.

Május 29-én, kedden este 7 órától filmvetítés lesz a debreceni Apolló Moziban, ahol „Törd meg az éhezőknek…” (Iz 58,7) címmel Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi megyéspüspökről szóló portréfilmet mutatják be. A film megtekintése ingyenes, de a korlátozott férőhelyre való tekintettel előzetes regisztráció szükséges.

Május 30-án, szerdán délután 3 órakor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét fogadják ünnepélyes külsőségek között a debreceni Szent Anna-székesegyházban. Dr. Krakompreger Zoltán, a székesegyház plébánosa köszöntője után a hívek eléneklik az irgalmasság rózsafüzérét, amelyet csendes áhítat és rövid igeliturgia követ. Ezután a debreceni Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákjai tanáraikkal együtt tekintik meg a keresztet rövid elmélkedés keretében.

Június 1-én, pénteken a missziós kereszt előtt délelőtt 9 órától egész napos csöndes, zenés, elmélkedéses imaórákat vezetnek Debrecen hat római katolikus plébániáinak közösségei és a Boldogasszony Iskolanővérek Rend debreceni tagjai a Szent Anna-székesegyházban.

Június 2-án, szombaton a jubileumi ünnepségsorozat központi rendezvényét tartják. Délelőtt 10 órakor ünnepi szentmise lesz, amelyen részt vesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, a határon túli magyar egyházmegyék főpásztorai, további meghívott egyházi és világi méltóságok, az egyházmegye papjai és hívő közössége, szerzetesrendek tagjai, valamint az egyházmegyei intézmények vezetői. A szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek lesz.

János Pál pápa 25 évvel ezelőtt, 1993. május 30-án, pünkösd ünnepén kelt „Hungarorum gens” kezdetű bullájával megváltoztatta a magyar katolikus egyház szervezeti felépítését és megalapította a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét az Egri Érsekség keleti és a Szeged-Csanádi Püspökség északi területeiből, mely közigazgatásilag Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területén helyezkedik el.
János Pál pápa egyidejűleg, 1993. május 31-én püspökké nevezte ki Bosák Nándort, az Egri Hittudományi Főiskola rektorát. Az újonnan alapított püspökség székesegyháza Debrecenben, a székesegyházi rangra emelt Szent Anna-templom, míg a társszékesegyháza Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére felszentelt templom lett. Az új egyházmegyét Szent László királyunk oltalmába helyezték, ő lett a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye védőszentje.

Forrás: Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet