A karácsony nem a megérkezés, a végpont, hanem a kezdet – Palánki Ferenc megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be Nyíregyházán

2019. december 25-én, karácsony első napján, immár ötödik alkalommal mutatott be ünnepi szentmisét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A főpásztor az elhangzott evangéliumi szakaszra vonatkozóan (Jn1,1–18), ünnepi prédikációjában arra buzdította a híveket, hogy vigyék el minden embernek ajándékul az örömhírt: Velünk az Isten.

A megyéspüspök azzal a megállapítással kezdte prédikációját, hogy a világban oly sok rossz dolog történik, és mi nap, mint nap hallhatjuk ezeket a rossz híreket. Épp ezért olykor üdítő hallani valami igazán jó hírt. Jézus Krisztus egy ilyen örökérvényű jó hírt hozott nekünk.
Isten sokféleképpen szólt az emberhez, s végül Ő maga jött le hozzánk, ezáltal mutatva meg nekünk végtelen szeretetét.

A főpásztor a legszebb karácsonyi történetről beszélt, amely maga az evangélium, és bennünket mindig gondolkodásra, döntésre és cselekvésre késztet. Jézus Krisztus megszületett, lejött közénk, emberré lett érettünk, s közösséget vállalt velünk. A bűn kivételével minden emberi gyengeségünket és sebezhetőségünket magára vette, és megmutatta, hogyan kell emberként élni, mielőtt még csodákat tett, vagy tanítani kezdett volna.

Istennek mindenki fontos, Ő mindenkit szeret, nem számít, kik vagyunk, milyen nézeteket képviselünk, és hogyan gondolkodunk a világ dolgairól. Szeretete teremtményei iránt végtelen és feltétel nélküli. Kiárasztja kegyelmét az egész világra, s ugyanúgy hív bennünket is, mint a pásztorokat és a napkeleti bölcseket azon a csodálatos éjszakán. Az első karácsony óta Isten már nem egy láthatatlan idős ember valahol a felhők fölött, hanem a mennyei Atya, akiről Jézus beszélt. Isten egyszülött Fiát adta nekünk, mert ő maga akarta megajándékozni az emberiséget, minden egyes embert. Eljött, mert hitte azt, hogy a szeretete képes megváltoztatni ezt a világot. Ezért jön el ma is, és azért van jelen az Oltáriszentségben. Hisz abban, hogy minden ember méltó arra, hogy szeressék és minden ember képes arra, hogy másokat szeretetre indítson – hangsúlyozta a püspök atya.

Mit üzen ma az ünnep? Az emberek készülődnek, rohannak, hogy időben megvásárolják az ajándékokat szeretteiknek, s mindennel elkészüljenek az ünnepre. Pedig a karácsonynak a szívünkben kellene megszületnie, ott kell elkezdődnie. Abban mutatkozik meg az ünnep ereje, hogy mit viszünk magunkkal, amikor hazamegyünk az ünnepi szentmise után, s mit visz véghez bennünk ez a változás egész évben. Rajtunk múlik, hogy megvalósítjuk-e az evangéliumban nekünk szóló üzenet lényegét: hogy ez Isten végtelen szeretetének ünnepe. A karácsony tehát nem a megérkezés, nem a végpont, hanem a kezdet. Kezdete annak, hogy végül mi is ajándékká váljunk. Ezáltal tudjuk teljesíteni azt, amire Isten meghívott bennünket. Az ő kérése, hogy fogadjuk be a szívünkbe és adjuk tovább ezt az ajándékot embertárainknak – fejezte be homíliáját Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

Forrás: Kovács Ágnes / Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház