“A NEK-en voltam elsőáldozó!” – Élménybeszámoló a NEK nyitó szentmiséjéről

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyitó szentmiséjét tartották 2021. szeptember 5-én Budapesten, a Hősök terén, ahol 1200 elsőáldozó járult első alkalommal az Oltáriszentséghez. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéből mintegy 20, egyházközségünkből pedig 2 kisgyermek érkezett a jeles alkalomra. Egyikük édesanyja írásban osztotta meg velünk élményeiket, melyet az alábbiakban teszünk közzé.

Örömmel írom e sorokat. Csodás napunk volt tegnap a NEK nyitómiséjén, a középső fiúnk elsőáldozásának ünnepén. A Jóisten igazán kegyes volt velünk, minden a tervezetten felül, nagyon jól alakult. A család összes tagja egy szektorban, közvetlen közelről vehetett részt a nyitómisén (ezt a lehetőséget a beléptetés pillanatában kvázi ajándékként kaptuk az önkéntesektől).

A gyülekezés ideje alatt gyorsan repült az idő, a színvonalas zenés-táncos műsorok, értékes gondolatmegosztások segítettek a lelki töltekezésben és ráhangolódásban. Felemelő élmény volt látni, ahogy a résztvevők folyamatosan kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek a Hősök terére, a nyitómise helyszínére. A légifelvételek alapján (2 kivetítőn követhettük a különböző kameraállások közvetítéseit) sok-sok ezer ember gyűlt össze ezen a Hősök terén, az Andrássy úton és a környező utcákban.

Jól szervezetten, sok önkéntessel, fegyelmezetten zajlottak egymás után az események. Közel 1200 kis elsőáldozó várta izgalommal a nagy eseményt, az első találkozást Jézussal. Többször köszöntötték őket a szentmise folyamán. Angelo Bagnasco bíboros, hozzájuk szólva így fogalmazott: „Ti vagytok az egyház tavasza”, akiknek most Isten „betér” a szívébe. Isten „veletek marad, olyan barátotok lesz, aki soha nem árul el benneteket”.

Szép és örök emlékként megmaradó ajándékokkal kedveskedtek az elsőáldozóknak a NEK szervezői – mindenkit 2 csomag várt az ülőhelyén, ezt megelőzően pedig hófehér, hímzett elsőáldozó ruhát kapott minden gyerek.

A ragyogó napsütés, az ünnepi szertartás, a közös imádság és éneklés, a kis elsőáldozók keresztségi fogadásának megújítása, a NEK himnuszának együtt zengése tette felemelővé, meghitté, felejthetetlenné és lelkiekben gazdaggá a tegnapi napunkat.

Hálásan köszönjük a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-plébánia kedves ajándékát, melyet Ádám a szentmisét követően vehetett át!

Nyíregyháza, 2021. szeptember 6.

Leskovics-Boros Gréta, Leskovics Ádám édesanyja

© Magyarok Nagyasszonya-főplébánia