A víz és a fény szimbólumai – Vízkeresztet ünnepeltünk január 6-án

Január 6-án vízkeresztet ünnepli a Katolikus Egyház. Az Úr megjelenése néven is ismert ünnepen három evangéliumi eseményre: Jézus Krisztus születésére, keresztségére és a kánai menyegzőre, Jézus istenségének első megnyilvánulására emlékezünk ilyenkor. A mai napon a szentmisékben vízszentelés szertartását követően szenteltvízzel hintették meg az atyák a híveket. A 18 órakor kezdődő szentmisét Szidor János káplán atya mutatta be a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A liturgiában hallott elmélkedését közöljük:

Kedves Testvérek!

A mai nap, amikor Urunk megjelenését ünnepeljük, lezárja a karácsonyi ünnepkört, de a liturgiában még karácsonyi elemeket találunk: Jézus születésének az örömhíre áll a szemünk előtt és felfedezhetünk két nagyon fontos elemet, vagy ha úgy tetszik szimbólumot, a fényt és a vizet.

Hagyományosan három evangéliumi történetről emlékezünk meg ma, melyek közül az egyik a három bölcs hódolata, a másik kettő pedig Jézus megkeresztelkedése a Jordánban és a kánai menyegző. Ha jobban megfigyeljük, akkor mind a három történetben felfedezhetjük valamelyik elemet: a fényt és a vizet. A liturgia elején vizet szenteltünk, ez emlékeztet minket Jézus keresztségére, de egyúttal figyelmeztet is arra, hogy bűnösök vagyunk és szükségünk van a megtérésre. Az ember életének nagyon fontos eleme a víz. Víz szükséges ahhoz, hogy életben tudjunk maradni, víz kell ahhoz, hogy le tudjuk mosni a szennyeződést. A víznek jelentősége van a tisztításban és az élet fenntartásában, éppen ezért elengedhetetlen az ember számára.

A másik szimbólum a fény, amely a mai evangéliumban (Mt 2, 1-12) többször is felfedezhető. Csillag vezeti messze keletről a bölcseket, akik jártasak voltak az asztronómiában és az asztrológiában, így tudták felfedezni a csillagot, melynek a fénye vezette őket. Előttünk is felragyog a betlehemi csillag fénye, képesek vagyunk észrevenni és követni, viszont megvan annak is a veszélye, hogy esetleg egy másik csillagot követünk, hiszen a szemünk előtt több fényt is látunk ragyogni. Életünknek az ege tele van csillagokkal, tele van különböző fényekkel. Ezek a fények a hatalom fénye, a tudás fénye, a tárgyi dolgok fénye, és még lehetne tovább sorolni.

Nagy Heródes is azt hitte magáról, hogy ő a legfényesebb csillag, hiszen megszerzett magának mindent, amire csak vágyott. Hatalmat, vagyont, szolgákat. Azt hitte ez örökké fog tartani, viszont rá kellett jönnie, hogy nem ő a legfényesebb csillag. Rendelkezésére álltak a jövendölések a prófétáktól, mégis a három bölccsel ellentétben, ő nem tudta és nem akarta elfogadni ezeket.

Isten csillaga fényesebb minden másnál. Ez a mai ünnep megmutatja nekünk, hogy Isten örömhíre, Isten üzenete minden emberhez szól. Isten megmutatkozott előttünk Jézus Krisztus képében, nekem csak el kell fogadnom őt, meg kell látnom azt a fényt, amellyel engem is hív magához, és bár csábíthat a világ minden fényessége, egyedül Isten fénye az, amely valóban be tudja ragyogni életünket.

Éppen ezért ezen a mai napon nézzünk fel saját egünk csillagaira és nézzük meg, melyik csillag a legfényesebb az életünkben. Vizsgáljuk meg értékrendünket és ha azt látjuk, hogy valamiben változtatnunk kell, akkor ne féljünk megtenni a lépést, hiszen Isten, aki megmutatta magát nekünk Jézus személyében, minden próbálkozásunkban segítségünkre van.

Fotó: Trifonov Éva
© Magyarok Nagyasszonya-főplébánia