Advent III. vasárnapján érkezik a betlehemi láng a társszékesegyházba

December 17-én, vasárnap a 10.30 órakor kezdődő püspöki szentmisére érkezik a megszentelt BETLEHEMI LÁNG a társszékesegyházba. A lángot a hívek zárt mécsesben haza is vihetik, hogy otthonaikban erről a lángról gyújthassák meg a család ünnep fényeit.

A betlehemi láng története a 11. századba nyúlik vissza, amikor II. Orbán pápa felhívására firenzei lovagok csatlakoztak a keresztes hadjárathoz, hogy elhozzák a reményt jelképező békelángot Betlehemből. De visszatérésüket a pápa már nem élte meg, a lovagok ugyanis csak három évvel később, 1099-ben érkeztek vissza, akik így a békelángot a firenzei katedrálisban helyezték el, és az emberek innen vitték tovább saját otthonaikba.

A betlehemi láng újkori története Ausztriában kezdődött 1986-ban, amikor Linz város televíziós karácsonyi műsorának alkotói a betlehemi láng Ausztriába szállításával próbálták felhívni az emberek figyelmét egy sérült gyermekek megsegítésére szervezett rendezvényre.

Azóta az Osztrák Cserkészszövetség minden évben repülőgéppel szállítja Bécsbe a betlehemi bazilika örökmécseséről meggyújtott lángot, amit cserkészek visznek szét a világba, hogy advent harmadik vasárnapjától mindenki számára elérhetővé váljon, és emlékeztessen arra, hogy Isten egykor emberré lett, és hogy szeret minket.