Advent – Istennel készüljünk a karácsonyra

2019-ben december 1-jén kezdődik advent, a karácsonyra való előkészület, egyúttal az új egyházi év első időszaka. Az advent szó jelentése a latin adventus Domini kifejezésből származik, és az Úr eljövetelét jelenti. Az adventi időszakban évről-évre annak az eseménynek az újbóli megélésére várakozunk és vágyakozunk, ami több mint 2000 évvel ezelőtt megtörtént: az Ige megtestesült, megszületett, és eljött közénk. Isten emberré lett, hogy felemelje a szükséget szenvedő emberiséget.

Napjainkban az adventi koszorú jelképezi a Megváltó születésének ünnepére várakozás időszakát, melynek négy gyertyája az advent négy vasárnapjára, színei pedig arra utalnak, hogy bár bűnbánati időszakban vagyunk (lila), de van okunk az örvendezésre is (rózsaszín), mert az Úr közel van hozzánk. Ezért az adventi koszorú gyertyái a hit, a remény, az öröm és a szeretet jelképei.

Az adventi időszak liturgikus sajátossága a hajnalban tartott rorate szentmise, melynek elnevezése a latin miseének kezdő sorából „Rorate coeli de super et nubes pluant iustum” származik.

A keresztény ember ilyenkor elcsendesül, magába tekint és elmélyíti istenkapcsolatát. Istennel készül a karácsonyra, hogy az ünnep a maga tisztaságával, misztériumával valóban átjárja lelkét.

Forrás: Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet honlapja

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház