„Aki szeret, énekel…” – Egyházközségünk kórusa is szolgált a NEK pápai zárómiséjén

Az Eucharisztikus Kongresszus 2021. szeptember 12-én bemutatott záró szentmiséjén magyar egyházi kórusok 2140 fős egyesített összkara szolgáltatta a liturgia zenei hátterét, melybe egyházközségünk Bárdos Lajos Kórusának 18 tagja is bekapcsolódott. Szolgálatukat hosszú hónapokon át tartó zenei próbaalkalmak előzték meg Gebri József karnagy irányítása mellett. A kórus tagjainak nevében  Románné Szakolcai Mária elevenítette fel zenei szolgálatuk életük egészére kiható élményét.

 

„Szent ünnepi ének szálljon!”

M-A. Charpentier zeneszerző dallamának, Varga László atya magyarra fordított szövegének ez a sora szólított meg bennünket, hogy elfogadva a meghívást, vállaljuk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus pápai miséjének 2140 fős kórusában az éneklést.

Megtiszteltetésként éltük meg, hogy a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház Bárdos Lajos Kórusának, illetve a jósavárosi görögkatolikus énekkar néhány tagjának részvételével e jeles eseményen részt vehetünk.

Tudtuk, hogy nehéz út áll előttünk. Nem vagyunk hivatásos énekesek, de a szolgálat vállalása mindig az akadályok leküzdésére ösztönzött mindannyiunkat. Gebri József karnagy belénk vetett bizalma, töretlen lelkesedése, biztatása kísért bennünket a hónapokon át heti 2-3 órában történő felkészülésben.

A Hősök terén a helyszíni próbák 4-5 órásak voltak. A már felállított karzaton, közel 30 fokos melegben próbáltuk a műveket. Elfáradtunk minden nap, de lelkesedésünkből ez semmit nem vett el. A kezdetektől hangunkkal együtt a szívünket, lelkünket, szeretetünket is az Úr elé vittük. Szent Ágoston szavai is ezt erősítették bennünk: „Aki szeret, énekel…”.

Az ünnepi mise napján a várakozás izgalma mellett végtelen öröm jellemezte az egyesített kórust. A Szentatya repülőjének fölöttünk elzúgó hangja jelezte, hogy megérkezett közénk. Talán már ekkor mindannyiunk szíve gyorsabban dobogott. A pápamobil megjelenésekor a férfikar indításával felhangzott Liszt Ferenc: ”Tu es Petrus” kezdetű műve. És eljött a pillanat, amelyre olyan sokat készültünk, vártunk. Egymásra figyelve, fegyelmezetten, a karmesterrel, az orgonával, a zenekarral teljes összhangban kellett énekelnünk.

A szentmisén a Szentatya közvetlen közelében történő zenei szolgálatunk életünk egészére kiható élményt jelentett. A neves karnagyok és néhány kórusmű zeneszerzőjének vezényletével elkezdtük a nagyszabású, gyönyörű művek éneklését. Minden pillanat szent, felemelő volt. Nyugalom, béke, hála töltötte el a szívünket, de ugyanezt láttuk a jelenlévő emberek arcán is.

Gyakran küszködtünk a könnyeinkkel egy-egy lélegzetelállító harmónia, az ősi gregorián dallamok, a kórusművek éneklése során. A himnuszokat tízezrek zúgták velünk. Így minden bizonnyal szívből jövő könyörgésünk az egekig hatolt! Zengtük, a világba „kiáltottuk”: „Jézus, Téged áldva áldunk, mindenségnek Királya. Tested, Véred e Szentségben minden élet forrása”. (Fábry Kornél, Sapszon Ferenc) Sokáig a fülünkben csengnek majd ezek a dallamok. Gyakran fogunk még könnyeket ejteni…

Reméljük, hogy a hétköznapok viharába visszatérve, e felemelő élmény hatását cselekedeteink is tükrözik majd! 18 fő jelenléte csepp a 2140 fős kórusban, de hisszük, hogy általunk is szebb lett az összhang!

Köszönjük, Urunk, hogy egy csoda tevékeny részesei lehettünk!

A Bárdos Lajos Kórus tagjainak nevében
Románné Szakolcai Mária

© Magyarok Nagyasszonya-főplébánia