Az első dallamok hálaadásként szálltak az ég felé – Felszentelték a társszékesegyház új kisorgonáját

„Megáldatik és megszenteltetik ez az új orgona az Atyának, és a Fiúnak és a Szentléleknek nevében.”  A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa ezekkel a szavakkal szentelte fel és kérte Isten áldását az új kisorgonára és azokra, akik azt megszólaltatva teszik szebbé a liturgiákat. A február 10-én megtartott ünnepi szentmise szentelési szertartása előtt Felföldi László atya megköszönte a hívek orgonavásárlásra felajánlott nagylelkű adományait, majd bemutatta a mára már javíthatatlanná lett régi orgona helyére érkezett új kisorgonát, mely mostantól a liturgia szolgálatában áll.

 

Az új kisorgonának 168 sípja van: 68 fából 100 síp pedig fémből készült. A hangszer háromregiszteres, vagyis három különböző hangszínen és ezek tetszőleges kombinációjában szólaltatható meg. Az elektromos orgonautánzatokkal szembeni komoly előnye, hogy valódi orgonahangja van. A hangszer a Paulus Orgonaépítő Műhely mestereinek munkája.

Mivel a liturgiában használt művészi zene fő célja Isten dicsőítése és az emberek megszentelése, az orgonaszó kiváló jele annak az éneknek, amit Istennek énekelnünk. „Dicsőség a magasságban Istennek” – az orgonán megszólaló első dallamok hálaadásként szálltak az ég felé a szentmisén, kísérve a hívek énekét. Majd a templom védőszentjéhez, a Magyarok Nagyasszonyához fohászkodva, Réthy-Fercsik Szilvia, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium magánének tanára előadásában hallhatták a megjelent hívek az Ave Mariát.

A szentelési szertartáson jelen volt a társszékesegyház három kántora: Csizinszky László, Tirpák Ferenc és Soltész Béla is.

Forrás, fotó: Soltész Béla

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház