Bővült a nyíregyházi római katolikus óvoda

Elkészült a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola óvodai tagintézményének új, impozáns épületrésze. A Kulcsár Attila, Ybl-díjas építész munkáját dicsérő, 21. századi igényeket maximálisan kielégítő épületben esztétikus bútorokkal felszerelt közel 70 m2-es csoportszobák, hasonló méretű közösségi terem, kiszolgáló helyiségek, továbbá a gyermekek egészségének megőrzését szolgáló sószobát is kialakítottak, ahol a kicsik időtöltés gyanánt “somokozhatnak” is. A bővítésnek köszönhetően a gyermekek létszáma is duplájára nőhet, így a jövőben ötven helyett már száz gyermeket is fogadhatnak az óvodában.

Az új épületrészt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök 2017. október 20-án áldotta meg. Az eseményen jelen volt többek között Szocska Ábel, görögkatolikus apostoli kormányzó, Felföldi László általános püspöki helynök, nyíregyházi plébános, Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere, Megyesi Mária, az intézmény igazgatója, Molnár Katalin EKIF főigazgató, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató, Imre Lászlóné óvodavezető, az egyházmegye közoktatási intézményeinek vezetői is.

Imre Lászlóné óvodavezető köszöntő gondolataiban elmondta, az óvoda küldetése, hogy Jézus példáját követve a szeretet szigete legyen a gyermekek és a családok életében. Majd köszönetét fejezte ki az új épületrész elkészítésében közreműködő és támogató Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének, Nyíregyháza város önkormányzatának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának.  A római katolikus óvoda Nyíregyháza belvárosában 2012 szeptemberében nyitotta meg kapuit. A nevelésben kiemelt szerepet kap a családdal együttműködve a keresztény értékekre és hagyományokra épülő vallásos és erkölcsi nevelés. A gyermekek gazdag tevékenységrendszer és a szeretetre, sikerélményre, valamint a gyakorlatiasságra épülő Freinet-pedagógia révén ismerik meg önmagukat, egymást és az őket körülvevő világot.

Palánki Ferenc megyéspüspök miután megáldotta a Kozák György által felajánlott fali keresztet és az épületet, gondolataiban a gyermekekre irányította a figyelmet, akiket Jézus példaképként állít elénk: „ilyeneké az Isten országa” (Mk 10,16). A gyermek, aki magán hordozza Isten képmását, áldását, jövőt, példaképet jelent, hogy mi is hasonlóan nyitott szívvel, egyszerűséggel keressük az Isten országát. A gyermekek abban a bizalomban is példát adnak, ahogyan ők ráhagyatkoznak a felnőttekre, szülőkre, pedagógusokra. Nekünk is ilyen nagy bizalommal kell Isten felé fordulni. A tanítás, nevelés nagy felelősség.

Kovács Ferenc polgármester mérföldkőnek nevezte az új épületrész átadást, amely a város közösségét is gazdagítja. A városvezetés prioritásként kezeli a gyermekek egészséges testi, lelki, szellemi egységben való fejlődését.  Nyíregyházán közel 4500 óvodáskorú gyermek nevelését szolgálja az a 97 óvoda, amelyből 5 egyházi fenntartású. A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy a római katolikus óvoda bővítése jó példája az egyházmegye és az önkormányzat együttműködésének.

Az ünnepségen közreműködtek a helyi óvodások a régi óvodások képviseletében Béres Annamária zongorajátékával, valamint az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai gyermekjáték-dalcsokrot adtak elő.

Forrás:
Kovács Ágnes

Sajtóiroda — Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye