Családot élni ma, avagy örök értékek egy új világ színpadán – családterapeuta nővér előadása a Házasság hetén

A Házasság hete programsorozat első, február 11-én, vasárnap, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébániájának dísztermében megtartott előadása komoly témát taglalt: Lothringer Éva nővér, a Szociális Testvérek Társaságának tagja arról beszélt az érdeklődőknek, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézni a házaspároknak a mai modern világban, és hogyan őrizzék meg azokat az örök értékeket, amelyek egy család mozgatórugói.

A kötetlen beszélgetésen Éva nővér kifejtette azokat a problémákat, melyekkel a házaspárok felkeresik őt a párterápiákon. Hangsúlyozta, hogy a mai „nukleáris” családokban a férfi és a női szerepek kicsit összemosódtak, de az örök vágy, hogy biztonságban felnevelhessük gyermekeinket, nem változott.


A szakember gyakori problémaként említette, hogy bár az emberi psziché szereti a változatosságot, ha túl sok változás ér egy családot, hagyni kell elég időt azok feldolgozására. Az előadás résztvevőinek bevonásával szemléltette, hogyan differenciálódott a családmodell a 21. századra, és hogy mára a házastársak kénytelenek egyszerre több szerepet is felvállalni a kapcsolatban.

A nővér szemléltette a teológiai, pszichológiai, és szervezési tényezők megfelelő arányát is, amikor egy keresztény házasságban minden ideálisan működik. Elmondta, hogy tapasztalatai szerint a fiatalok gyakran azért félnek elköteleződni, mert felkészületlenek a férfi és női szerepekre, a nemi szerepminták hiánya miatt.

Végül Lothringer Éva kiemelte, hogy bár a jó házasságnak nincs receptje, az előadáson elhangzottakat beépíthetjük a kapcsolatunkba, és segíthetnek abban, hogyan kell a problémáink mögé látni.

@ Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház / Tóth Enikő