Csütörtökön érkezett a Boldogasszony Zarándokvonat Nyíregyházára és indult tovább Csíksomlyóra

Május 17-én, csütörtökön reggel 6.25-kor érkezett Nyíregyházára a Boldogasszony Zarándokvonat, majd indult tovább a csíksomlyói pünkösdi búcsúba. Idén első alkalommal Nyíregyházán is biztosított volt a felszállási lehetőség a zarándokvonatra, melyre kétszáz hívő szállt fel a szabolcsi megyeszékhelyen. A négynapos útra induló több mint ezer zarándok lelki vezetői Dr. Varga Lajos püspök, Burbela Gergely SVD, Felföldi László atya és Tímár Asztrik OFM.

A zarándokok Nagyvárad, Kolozsvár, Gyimesbükk, Csíksomlyó, Gyergyószentmiklós érintésével érkeztek meg szálláshelyükre. Ahogy a korábbi években, úgy az idén is minden állomáson sok erdélyi magyar fogadta őket.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, ahol Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

@ Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház