Élménybeszámoló a fatimai zarándoklatról

1917. május 3-án három kisgyermek nyájat őrzött Fátima mellett. A déli rózsafüzér-imádság után apró kövekből kicsi házat építettek – ahol ma a bazilika épülete áll. Hirtelen sugárzó fényt láttak, amelyet villámnak véltek. Elhatározták, hogy hazamennek, de rögtön egy második villám világította meg a helyet kissé távolabb, és akkor egy bokor felett – ahol ma a jelenési kápolna áll – láttak egy hölgyet, aki elmondásuk szerint ragyogóbb volt a Napnál és a kezeiben rózsafüzért tartott. A hölgy azt mondta a három pásztorgyermeknek, hogy sokat kell imádkozniuk, és meghívta őket, hogy 5 egymást követő hónap 13. napján ugyanazon órában jöjjenek el erre a helyre. A gyermekek így is tettek, és a hölgy mind az ötször eljött hozzájuk…
A fatimai jelenések 100. évfordulóján a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház 51 híve Nagy Zsolt káplán atya lelki vezetésével november 2-5. között zarándokolt el a Fatimai Szűz Anyához Portugáliába. A zarándoklat egyik részvevőjének írását adjuk közre:

“2017-ben zarándokok milliói látogattak el Fatimába a jelenések 100. évfordulója alkalmából. Zarándokcsoportunk is azzal a céllal érkezett a híres kegyhelyre november 2-án, hogy megtapasztaljuk Isten szeretetét, vigasztalását és Mária oltalmát. Tehettük ezt a szállásunk kápolnájában bemutatott szentmisék, valamint több ezer hívő részvételével az esti rózsafüzér imádság, illetve gyertyás körmenet során.

Isten nyomait azonban Portugália gyönyörű tájaiban és fenséges építészeti alkotásaiban is felfedezhettük. Csodálattal szemléltük a végtelen óceánt kiszámíthatatlan hullámaival. Gyönyörködtünk a különleges növényzetben, az olajfa-ligetekben, melynek egyikén végigjárhattuk a Kondor Lajos magyar verbita szerzetes által létrehozott keresztút állomásait.

Országjáró körutunk során Lisszabon, Coimbra, Porto, Nazaré és Óbidos városok katedrálisaiban, templomaiban megtapasztalhattuk, hogy Isten művészeti alkotásokon keresztül is szól hozzánk. Coimbra karmelita kolostorában élt hosszú évtizedekig Lúcia nővér, a felnőttkort is megérő fatimai jelenések szemtanúja, akiről egykori rendtársa szívesen mesélt nekünk.

A gótikus építészet gyöngyszemét, a világörökség részét képező Batalha kolostortemplomát és kerengőjét végigjárva, méltóságteljesen magasodó és ég felé törő ablakait, karcsú oszlopait, kőcsipkékkel átszőtt boltíveit csodálva közelebb érezhettük magunkat Istenhez. „A gótika Isten fenségességét és az emberi szív tágasságát jeleníti meg, a szívét, amely fel szeretne emeltetni Istenhez, hogy megsejtse titkát” – gondolhattuk hasonlóan, mint Anselm Grün bencés szerzetes.

Esténként Fatimában szívünket mi is az ég felé emeltük, mikor gyertyák fényében együtt imádkoztunk a világ minden részéről érkező zarándokokkal. E szent hely így vált egyben hálaadásunk helyévé is, ezért örömteli lelkülettel igyekszünk megfogadni a fatimai Szűzanya kérését, mely szerint életünk középpontjában az imádság legyen!”

Majtényi Mónika, fatimai zarándok