Gyümölcsoltó Boldogasszony – A találkozások ünnepe

Kilenc hónappal Jézus születése előtt Isten elküldte Gábriel arkangyalt, hogy hírül vigye Szűz Máriának a megtestesülés örömhírét, a Megváltó születését. A Szent Szűz igennel válaszolt az isteni megszólításra, így beteljesedett Isten ígérete, valóra vált a próféta jövendölése: a Szentlélek teremtő erejével a Boldogságos Szűz Istenanyává lett. Az esemény, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe Mária-ünnep, noha elsősorban a második isteni személy Mária szűzi méhében történt fogantatásának ünnepe. Az egyházi naptárban az ünnep hivatalos elnevezése Urunk születésének hírüladása, melynek alkalmából 2021. március 25-én szentmisét mutatott be Németh István káplán a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A liturgián koncelebrált Csordás Gábor plébános. A szentmisén elhangzott prédikációt az alábbiakban közöljük. A liturgia egyházközségünk YouTube-csatornáján IDE KATTINTVA megtekinthető.

 

Carl Heinrich Bloch: Hírüladás

Az egyik legnagyobb örömünk, amikor találkozunk egy ismerősünkkel, egy barátunkkal, esetleg egy rég nem látott családtagunkkal. Ezek a találkozások talán még inkább felerősödnek most a lezárások idején. Igaz, mennyire tudunk annak örülni, hogyha valaki felhív minket, tudunk esetleg az unokákkal videohívásban beszélgetni?! Emberként szeretünk találkozni. A mai ünnep, Gyümölcsoltó Boldogasszony is a találkozások ünnepe. Kiknek a találkozására emlékezünk ma?

Az Isten találkozik Máriával

Mária, az egyszerű názáreti lány élte a mindennapjait. Egy volt a sok lány közül, valószínűsíthető, hogy a fél falut anno Máriának hívták és az egyik teljesen átlagos lányt meglátogatja az isteni, az angyal. Belép hozzá és köszönti őt.
Az Isten szeretne találkozni a nép egy egyszerű gyermekével. Ilyen az Isten – be szeretne lépni hozzánk is. Számtalan formája lehet annak, hogy az Úr hogyan szeretné felvenni velünk a kapcsolatot. Lehet, hogy nem lesz semmilyen előjele annak, hogy az Úr része akar lenni az életünknek. Az evangélium csak annyit ír nagyon szűkszavúan: az angyal belépett.
Az Isten sokszor a mi életünkbe is csak egyszerűen belép. Nem jelentkezik be előre, nem akkor jön, amikor hívjuk – az Isten ezért Isten. Ő tudja, hogy mikor kell belépnie hozzánk és olyankor belép. Sokszor úgy rá tudunk görcsölni arra, hogy nem érezzük az Úr jelenlétét, mintha el is hagyott volna minket az Isten. Ne aggódjunk, amikor ő akar, akkor be fog lépni hozzánk. Abban biztosak lehetünk, hogy az Isten akar velünk is találkozni és be fog lépni az életünkbe, amikor azt ő akarja. Ez az első találkozás: az Isten akar találkozni velünk.

Mária találkozik önmagával

Nagyon érdekes Mária reakciója arra, hogy belépett az angyal az életébe és köszöntötte őt. Nem mond semmit, az evangélium csak annyit jegyez meg, hogy gondolkodóba esett.
Mit jelent igazán gondolkodni? Amikor gondolkodunk, akkor saját magunkkal találkozunk. A gondolkodás annyit jelent, hogy rendezzük magunkban az impulzusokat, próbálunk összerakni egy képet arról, ami velünk történt. Ennek a folyamán akarva akaratlanul találkozunk saját magunkkal is.
Mária találkozott magával. Amikor az Isten belép a mi életünkbe nekünk is találkoznunk kell magunkkal. Rengeteg dolog történhet velünk, amikor igazán találkozunk magunkkal, amikor értékeljük saját magunkat. Sokszor elítélőek, kritikusak vagyunk magunkkal – zavarnak minket a hibáink, problémáink, kudarcaink, de ha őszintén magunkba nézünk, akkor láthatjuk, hogy ezen túl kell tudnunk nézni. Mi többek vagyunk ettől, mert az Isten szeretne belépni az életünkbe és mi képesek vagyunk arra, hogy az Istent befogadjuk. Ez óriás méltóságot ad az életünknek. Képesek vagyunk az Istent befogadni. Ez a második találkozás: találkozás magunkkal, amikor rádöbbenünk, hogy képesek vagyunk az istenire.

Mária találkozik az Istennel

Miután pedig Mária ezt elrendezte magában, hajlandó volt kimondani azt, hogy ő is akarja azt, hogy az Istennel találkozzon és belépjen az életébe. Mária is akart az Istennel együtt lenni.
Az Istennel való találkozást nekünk is akarnunk kell, fel kell ismernünk azt, hogy ez a kapcsolat teljesen megváltoztathatja az életünket.
Gyümölcsoltó Boldogasszony a találkozások ünnepe. Az Isten találkozik Máriával, aki magába nézve találkozik önmagával és ezért képes volt kimondani az igenjét. Mindez az ünnep pedig egy óriás meglepetés. Nem volt megtervezve, nem volt sok közvetlen előjele, az Isten egyszer csak belépett és találkozni akart vele. Legyünk készen arra, hogy a mi életünkbe is bármikor beléphet az Úr.

Németh István káplán

© Magyarok Nagyasszonya-főplébánia