Január elsején Szűz Mária istenanyaságát ünnepeljük

Karácsony nyolcadik napján, vagyis január 1-én, hétfőn, a polgári év kezdetén Szűz Mária istenanyaságát ünnepeljük. Parancsolt ünnep, így a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban vasárnapi miserendet tartunk.

“Egyházunk Szűz Mária istenanyaságával a megtestesülés központi titkának egyik elemét tárja elénk. Amikor Szűz Máriában a valóságos Istenszülőt tiszteljük, ezzel őt magát nem istenítjük, nem térünk vissza pogány vallások gondolkodásához, amely istennőket vagy anyaistent imádott, hanem a tiszta keresztény hit világos hagyományát követve borulunk le Isten üdvözítő tervének nagyszerűsége előtt.

Amikor boldog újévet kívánunk, gondoljunk mindig arra, hogy az újesztendőben új szívekkel dicsérjük Jézust. Minden év kezdete alkalom a lelki megújulásra. Imádkozzunk hát az idei év első napján is személyes lelki megújulásunkért, családjaink megerősödéséért és kiteljesedéséért, népünk belső újjászületéséért, amely segíthet abban is, hogy minden külső gondunkra és nehézségünkre megoldást találjunk. Imádkozzunk Európáért és a világért, hogy a teremtő Isten szavát meghallgatva jó irányba fejlődjön és békében éljen. Szűz Mária, Isten Anyja, Világ Királynéja, Magyarok Nagyasszonya, könyörögj érettünk! Ámen.”

(Részlet Erdő Péter bíboros szentbeszédéből, 2011. január 1-jén)