Kármelita skapuláré ünnepélyes felvétele június 24-én a társszékesegyházban

Skapuláré ünnepélyes felvételét tartják a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban június 24-én, vasárnap a 18 órakor kezdődő szentmisén., ahol fr. Vörös Imre András OCD tartományfőnök bemutatja a kármelita lelkiséget, valamint szertartás keretében megáldja és feladja a Kármelhegyi Boldogasszony skapuláréját az erre meghívást vagy vágyat érző hívek számára. A szentmisét követően a plébánia dísztermébe hívják és várják mindazokat, akik a Skapuláré Társulatról és  a kármelita rendről szeretnének tájékoztatást kapni.

A skapuláré a kármelita rendi öltözet legbecsesebb darabja: két barna szövetdarabkából álló ruha, melyet két zsinór vagy szalag köt össze. Később fel lehet cserélni a skapuláré-éremre, melynek egyik oldalán Jézus Szentséges Szíve, a másikon pedig a Kármelhegyi Boldogasszony látható. Eredete Stock Szent Simonnak, a rend generálisának 1251-ben történt látomásához vezethető vissza, amikor a rend válságot élt át a Szentföldről Nyugat-Európába való átköltözése miatt és a fennmaradásáért küzdött. A generális arra kérte Szűz Máriát, hogy erősítse meg a rendet valamilyen kiváltsággal. Megjelent neki a Szent Szűz és átadta a skapulárét azzal az ígérettel, hogy akik azt méltóképpen viselik, üdvözülnek.

Az Egyház a skapuláré viselésének lehetőségét kiterjesztette az Egyház minden tagjára, akik a rendi ruha kicsinyített mását öltik magukra. A Kármelhegyi Boldogasszony skapuláréjának megáldása és felvétele lehetőség szerint közösségi szertartás keretében történik, felvételére két lehetőség van: az egyik a Skapuláré Társulathoz való csatlakozási szándék nélkül – ilyen formában bármely pap, diakónus feladhatja; vagy a Skapuláré Társulathoz való csatlakozási szándékkal – ehhez szükséges a Kármelita Rend engedélye. A skapuláré felvételével a hívő a Kármel családjának tagjává lesz.

A skapuláré felvételével azt fejezzük ki, hogy gyermeki bizalommal elfogadjuk Szűzanyánk anyai pártfogását, és segítségét kérjük abban, hogy életünk folyamán egyre jobban követni tudjuk őt és az ő Szent Fiát. Hiszen csak Jézus Krisztus követése nyitja meg számunkra a mennyország ajtaját. Akik felvették a skapulárét, mindig magukon viselik (legalább érem formájában), ezen kívül kötelezik magukat arra, hogy rendszeresen fordítanak időt az Istennel való kapcsolatra az imában, gyakran rész vesznek az eukarisztia ünneplésében és rendszeres szentségi életet élnek, egyre inkább megismerik a Kármelita Rend lelkiségét, szentjeit.