Kisboldogasszony ünnepe: Szűz Mária születésének napját ünnepeljük szeptember 8-án

Szűz Mária születését ünnepeljük szeptember 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepe (december 8.) után 9 hónappal. Mária, Dávid nemzetségéhez tartozott, Joakimtól és Annától született szeptember 8-án. Születésének sem a helyét, sem az időpontját nem ismerjük, de régi hagyomány szerint Jézus születésekor még meg sem közelítette a 20. életévét. Zakariás nevelése alatt, a jeruzsálemi templomban nőtt fel, mert Istennek volt szentelve. Mária öröktől ki volt szemelve az Istenanyaságra, ezért mentes volt minden bűntől, szeplőtelenül fogantatott.

Szűz Mária születésnapján kívül csak Jézusnak és az előhírnök Keresztelő Szent Jánosnak üljük meg földi születésnapját. Minden más szentünkre földi halála napján emlékezünk, mennyei születésnapjukat ünnepeljük. Ez is jelzi, hogy Kisboldogasszony napjának ünnepeltje kiváltságos helyet foglal el a szentek seregében, az Isten által megdicsőített lelkek sorában

A Szent Szűz születése hirdeti a földnek, hogy az évezredes várakozás sötét éjszakája vége felé közeledik, hiszen már feltűnt a Hajnalcsillag és jelzi, hogy nincs messze a napfelkelte, Isten melengető Napja, Krisztus, hogy megvilágítsa az egyedüli üdvösség útját, hogy felmelegítse a bűnbe dermedt, jéghideg emberi szíveket. Mária számunkra a hajnali szép csillag, a Hajnal Szép Sugara!

A jeruzsálemi hagyomány a Betheszda-fürdő mellett tisztelte Mária születésének helyét, ahol az 5. század elején Mária édesanyja, Szent Anna tiszteletére templomot építettek, melynek felszentelésének évfordulóján emlékeztek meg Mária születéséről.

Forrás: Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet