Kitekintő – A Kertvárosi Plébánia egyházközségi kirándulása

A Nyíregyházán működő Kertvárosi Plébánia és a hozzá tartozó egyházközségek az alábbi élménybeszámolót osztották meg plébániánkkal nyár végi, közös kirándulásukról.

A Nyíregyháza Kertvárosi Plébánia vezetője, Pankotai József atya a hozzá tartozó három egyházközség hívei részére 2019. augusztus 31-én autóbuszos kirándulást szervezett, amelyen nagyon jó hangulatban, imádságos lelkülettel, érdekes programokkal tarkítva vettünk részt Borbányáról, a Kertvárosból és Nyírszőlősről.

Első állomásként a Szabolcs községben található műemlék református templomot és az ottani református egyházközség egykori nagy patrónusának, Mudrány Andrásnak a kúriáját tekintettük meg helyi idegenvezetés keretében.

A templom román stílusú, a XI. században épült. A XVIII-XIX. században részben átépítették, a jelenleg látható belső XV. század végi. Gótikus nyíláskeretek vannak benne. A szentélyben a meszelés alatt XV. századi falkép maradványok láthatók. A legenda szerint a bejárati ajtó mögött lévő kövön át egykor Szent László király is belépett a templomba.

A nap egyik nagy attrakciója volt a szerencsi Bonbon Kft. interaktív látogatóközpontjának a megtekintése, ahol bepillantást nyerhettünk a csokoládégyártás rejtelmeibe, mindenki készíthetett saját díszítéssel két tábla csokoládét, melyet természetesen meg is kaptunk a látogatás végén.

A kiváló időjárásnak köszönhetően érdekes élményekben is részesültünk, szép tájban gyönyörködhettünk egy tiszai sétahajózáson.

A kirándulásunk másik jelentős állomása a gyönyörűen felújított tiszadobi Andrássy Kastély külső – belső megtekintése volt. Itt is professzionális, lényegre törő idegenvezetést kaptunk.

Az első Andrássy Tiszadobon 1741-ben báró, (később gróf) Andrássy Károly volt, akinek jelmondata – “Fidelitate et Fortitudine” (Hűségért és bátorságért) – márványba vésve áll az utód, gróf Andrássy Gyula kastélyában.

A kastély 1880 és 1885 között épült. Tervezője Meinig Arthur, akit a gróf arra inspirált, hogy ötvözze egybe a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit. A kastély kertje a művészi gonddal tervezett és gondozott angol- és francia park volt, benne híresen szép rózsalugasokkal, melyet virágkorában talán még Erzsébet királyné is megcsodált. Az egykori harmónia legértékesebb maradéka, a tiszafa-koszorúba fogott bukszus-labirintus ma is bebarangolható.

Érdekessége az épületnek, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

Az 1918-ban történt vandál pusztítás miatt az eredeti bútorzatból mindössze 3 db maradt meg, de a család egyéb örökségéből, és az Iparművészeti Múzeum jóvoltából azonban így is ízelítőt kaphattunk, milyen lehetett egykor a kastélyban az élet.

A szellemi táplálék után a napot egy közös vacsorával zártuk Tiszadadán.

Köszönjük Pankotai atyának a szervezést, Isten áldása kísérje további munkáját, még sok ilyen tartalmas közös programon vehessünk részt vele.

Dvorszky Tamás
a Kertvárosi Plébánia egyházközségi tagja