Közös imádsággal zárult a Házasság hete Nyíregyházán, a Házaspárok útján

A Házasság hete figyelemfelhívás, melynek programjai idén is segítettek megállni és kilépni egy pillanatra hétköznapjaink taposómalmából, azért, hogy önmagunk lehessünk, hogy rátaláljunk a család értékeire, újra megtaláljuk házastársunkat, gyermekünket és szeretteinket. A keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával idén kilencedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a Házasság hete elnevezésű programsorozatot 2018. február 11. és 18. között. A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébániája először 2017-ben kapcsolódott a rendezvénysorozathoz. A szervezők ebben az évben is számos értékes programmal, előadásokkal, tanúságtételekkel és közös imaalkalmakkal készültek, melyekkel felekezeti hovatartozástól, kortól és családi állapottól függetlenül kívánták megszólítani a nyíregyháziakat.

Nyíregyházán a jubiláló házaspárok megáldásával kezdődött a Házasság hete programsorozat, melynek rendezvényei gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztották alá a házasság örökkévaló értékét. Hidat építettek az egyházközségünkben élő házaspárok és családok felé. Az előadók nyíltan beszéltek a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Bölcs, gyakorlati és használható tanácsokkal látták el a házasokat és házasulandókat, és azokat is, akik özvegyen maradtak, vagy a kapcsolata válságba került. Mert az esküvő nem csupán egy mutatós vagy éppen meghitt szertartás, nem csak egy papír: a házasság szentség. A keresztény házasság pedig misszió. Szent II. János Pál pápa mondta, hogy a házasság a család evangéliuma, és nem az evangelizáció tárgya, hanem annak alanya.

A rendezvénysorozat nyíregyházi szervezője, a Sóstónál található Házaspárok útja stációinak megálmodója és megvalósítója Zsatkuné Szabó Mónika elmondta, hogy a családok és a házasságok mára társadalmivá nőtt problémái köré építették fel az idei programok tematikáját, melynek meghívott előadói mély gondolatokat bontottak ki és közvetítettek a testi-lelki tisztaság, természetes családtervezés, gyermeknevelés, férfi-nő kapcsolatot, elengedés, gyász témájában. A szervező reményei szerint a programokon résztvevők közvetítésével jövőre még több emberhez tudják eljuttatni a keresztény házasság üzenetét, és nyitni tudnak azok felé is, akik nem járnak templomba, vagy nem gyakorolják hitüket. Az idén Újfehértó, Pócspetri és Fehérgyarmat római katolikus plébániái is bekapcsolódtak a rendezvénysorozatba, így teljesült a rendezők azon törekvése is, hogy nyíregyházi központtal, de egyházmegyei szintre emeljék a programsorozatot.

A Házasság hetét Nyíregyházán a sóstói sétányon található, 2017-ben átadott és megszentelt Házaspárok útja stációknál zárták február 18-án, vasárnap, mely a szabolcsi megyeszékhelyen az országban egyedülálló módon közterületen található és szabadon látogatható, hogy minél több emberhez korlátok nélkül eljusson az üzenete. A zárórendezvényen az egyes stációkat örökbefogadó házaspárok mondták el imáikat, majd a megjelentek a társszékesegyház plébánosának és papjainak részvételével közös imádságban adtak hálát a házasság fontos eseményeit, feladatait, nehézségeit és korszakait megjelenítő stációk előtt:


1. Egymásra találtunk – életre szólóan

2. Az otthonunk a mi birodalmunk
3. Életet adunk, életet kapunk
4. A szeretet fájhat
5. A nehézségek által növekszünk
6. Erős gyermekeket nevelünk
7. Az emberélet útjának felén
8. Másokkal együtt erősebbek vagyunk
9. Küldetésünk van!
10. Hűek maradunk
11. Elengedjük gyermekeinket
12. Együtt időseinkkel
13. Megöregszünk, aratunk
14. Mindennek értelme van
15. Hálát adunk
16. Otthon, a mennyei Atyánál

 

@ Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház