Lamentáció – Jeremiás próféta siralmai a társszékesegyházból a YouTube-on

Nagyhéten csütörtökön, pénteken és szombaton reggel 8-kor nem nyilvános szertartás keretében Jeremiás próféta siralmait, az ún. lamentációt imádkozzák a plébániánkon szolgáló atyák a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. Az imádságot egyházközségünk YouTube-csatornáján élőben közvetítjük. YouTube-csatornánk IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

A lamentációk vagy Jeremiás siralmai a mai formában a zsolozsma lerövidített változata, kiegészítve egyéb rituális elemekkel (mint például a gyertyák eloltogatása). A szertartás szimbolikus jelentőségű, ezért alkalmas arra, hogy éppen a szent három nap során kifejezzék Krisztus és az egyház bánatát, fájdalmát az emberiség bukása, a bűn pusztítása miatt.

A lamentáció szimbólumai közül leglátványosabb a háromszög alakú gyertyatartón álló 15 gyertya, melyek a zsoltárokat (Matutinum – 9; Laudes – 5) és a Benedictust jelképezi. Minden zsoltár elhangzása után eloltanak egy gyertyát. A Benedictus végén az egyetlen, még égő gyertyát is leveszik és az oltár mögé viszik, majd a befejező könyörgés után visszateszik a tartóra. A kialvó gyertyák a tanítványok, akik elhagyják Mesterüket; a középső gyertya Krisztus; ezen utolsó gyertya elvitele és visszahozatala pedig Krisztus halálát és feltámadását szimbolizálja.

A gyertyák, melyek sorra kialszanak, érzékeltetik a növekvő sötétséget, a bűn éjszakáját, a világba jött Világosság megölését, a kilátástalanság vakhomályát. Amikor a lamentációt éjszaka végezték, akkor „szemmel láthatóan” is érzékelték a sötétség növekedését, nyomasztó, a kilátástalan jelenlétét.

© Magyarok Nagyasszonya-főplébánia