Liturgia-közvetítések a társszékesegyházból a YouTube-on

Nagyhétfőtől, azaz 2020. április 6-tól a YouTube videomegosztó portálra költöznek az élő liturgia-közvetítések a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház Facebook-oldaláról. A bemutatott liturgiák méltóságának megőrzéséhez alkalmas honlapon, a társszékesegyház saját, dedikált oldalán akár élőben, akár felvételről, előzetes regisztráció nélkül lehet bekapcsolódni közvetítésekbe. Az első élő közvetítés a YouTube-on nagyhétfőn az esti zsolozsma imaalkalma volt. 

Mint ismert, a járványügyi helyzetben érvényben lévő kormányzati és egyházi rendelkezéseknek megfelelően, hívek jelenléte nélkül tarthatók liturgiák a templomokban. A társszékesegyházban szolgáló atyák a szokásos nagyheti szertartásokat meghatározott rend szerint végzik, melyekbe a hívek élő közvetítéseken keresztül kapcsolódhatnak be a társszékesegyház Magyarok Nagyasszonya, Nyíregyháza elnevezésű, ide kattintva is elérhető YouTube csatornáján. A csatornát megnyitva lehetőség nyílik a feliratkozásra, melyen keresztül a portál automatikusan értesítést küld az élő közvetítésekről vagy video feltöltésekről. Az élő közvetítések tervezett időpontjairól a honlapunkon vagy a Facebook-oldalunkon előre tájékoztatást adunk.

Úgy tűnik, életünk megannyi darabja áttehető az online térbe, az internet világába. Vonatkozik ez a katolikus liturgiákra is, legalábbis addig, amíg életünk vissza tér a korábbi kerékvágásba. A nézettség és az online visszajelzések azt mutatják, hogy sokat jelent lelkiekben egy hívő közösség számára, ha a megszokott helyszínről, templomból és oltártól, az ismerős papok által bemutatott liturgiaközvetítésekbe kapcsolódhat be napjaink embertpróbáló viszonyai közepette.

A kevésbé jó is több, mint a semmi elvet követve ma már tulajdonképpen egy okostelefonnal is lehet szentmisét közvetíteni. Plébániánk papjai azonban a körülmények ellenére igyekeztek rövid időn belül a liturgiák méltóságához illő kép- és hangminőséget biztosító megfelelő technikai körülményeket előteremteni. Így mostantól adott a minőségében megfelelelő módon közvetített liturgiákba való bekapcsolódás lehetősége és már csak ránk, hívekre maradt egy feladat: valóban imádságos lélekkel csatlakozzunk a liturgiához, azaz ne kommenteljünk, és ne küldjünk szíveket és mosolygó fejeket a közvetítések ideje alatt.

A nagyheti online liturgiarend ide kattintva megtekinthető.

Fotó: Trifonov Éva

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház