Loretói litánia – Május a Szűzanya hónapja

Május a Szűzanya hónapja, akit estéről estére a loretói litániával köszöntenek a hívek a katolikus templomokban, akihez kiemelten különös tisztelettel és szeretettel fordulunk. A loretói litánia Loreto városának bazilikájában lévő Szent Házból származik, ahol 1575-től minden szombaton elénekelték a Boldogságos Szüzet köszöntve. VII. Orbán pápa 1691-ben kiadott dekrétumában egyetemes használatra rendelte a loretoi litániát. A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban májusban az esti szentmisék előtt 17.30-tól imádkozzuk.

Az édesanya szónak olyan mély tartalma van, hogy önmaga felidéz mindent, ami az anyaság mivoltjában gyökerezik. A vigaszt, a segítséget, az ápolást, az ölelést, azt, hogy valaki értünk él, s hogy nem azért szeret, mert megérdemeljük, hanem azért, mert az övé vagyunk.

Égi édesanyánk, Mária úgy lett minden ember édesanyja, hogy a kereszten Jézus ránk bízta őt, és bennünket őrá. Kaptunk egy égi édesanyát, aki mindannyiunk édesanyja, aki oltalmaz, véd és segít bennünket, s mellettünk lesz a próbatétek során is.

Forduljunk hozzá bizalommal, imádkozzunk hozzá, és ajánljuk magunkat az ő szentséges szívének oltalmába. Kérjük pártfogását, közbenjárását, bízzuk szeretetére nehézségeinket, küzdelmeinket, terveinket, hiszen ő közbenjár értünk Istennél és egyszülött fiánál, Jézusnál. A mennyországba, az Úr színe elé az ő szeplőtelen szíve által juthatunk a legbiztosabban.

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház