Szombaton érkezik a missziós kereszt Nyíregyházára

Május 30-án, szerdán délután 3 órakor ünnepélyes külsőségek között fogadták a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét a debreceni Szent Anna-székesegyházban, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alapításának negyedszázados jubileuma alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként. A kereszt a Szent Anna-székesegyházban június 2-ig látogatható, amikor továbbindul az egyházmegye több településére: Nyíregyházára, Mátészalkára, Kisvárdára, Ajakra és Egyekre is. A Magyarok Nagyasszonya-társzekesegyházba június 2-án, szombaton 16.30-kor érkezik, ahol az esti szentmisét követően 19 órától szentségimádást tartanak, június 3-án, vasárnap este 19 órától taizéi szentségimádásra várják a fiatalokat a missziós kereszthez.

A Debrecenbe érkezést követő ünnepi szentmisén Dr. Krakomperger Zoltán, a Szent Anna-székesegyház plébánosa köszöntötte a hívek egységét szimbolizáló szent keresztet, melyet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) jegyében 2018 márciusában indítottak útnak, hogy bejárja a katolikus egyházmegyéket a Kárpát-medencében.

A közel öt méter magas, bronzborításokkal díszített tölgyfakereszt Ozsvári Csaba ötvösművész (1963–2009) alkotása a budapesti városmisszió alkalmából készült. Növényi ornamentikája a magyar honfoglaláskori ötvösség motívumait idézi. A feszület nem csupán egyedi ötvösmunka, hanem ereklyetartó is. Középpontjában ezüst tokban egy Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, körülötte, a levéldíszek fordulataiban pedig magyar szentek relikviái találhatók. A keresztet először a 2007-es budapesti városmissziós napokon állították ki, majd az esztergomi bazilika északi kereszthajójában kapott helyet.

Az azóta eltelt tizenegy évben a feszület fém részei erősen oxidálódtak, így szükségessé vált felújítása. A tisztítási, konzerválási munkálatokat Szabó János ötvös és fémrestaurátor végezte, aki jelen volt a kereszt megalkotásánál is. A restaurálás során öt újabb magyar (vonatkozású) szent, illetve boldog – Szent Márton, Boldog Gizella, Boldog Romzsa Tódor, Boldog Apor Vilmos, Boldog Meszlényi Zoltán – ereklyéit helyezték el a missziós keresztben.

A Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét 2017 novemberében, a magyar püspökök „ad limina apostolorum” látogatásakor, egy külön erre a célra készített tartó segítségével szállítottak a Vatikánba, ahol Ferenc pápa megáldotta.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alapításának 25 évfordulója alkalmából Debrecenbe érkezett missziós keresztnél május 31-én, csütörtökön 9 – 12 óra között a Szent József Katolikus Gimnázium, majd 12 – 16 óra között a Svetits Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai és tanárai tartanak imaórát a Szent Anna-székesegyházban.
Június 1-én 9 – 17 óra között a debreceni római katolikus plébániák és a Boldogasszony Iskolanővérek vezetnek imaórákat a Szent Anna-székesegyházban. Este 18 órától Beat-misét, majd azt követően énekes szentségimádást tartanak a missziós keresztnél, amely június 2-án indul tovább egyházmegyénk további településeire.

Forrás: Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet