Megismertük a szeretetet, amellyel Isten szeret minket – Elköszönt egyházközségünktől Felföldi László plébános atya

Az adventi várakozás IV. vasárnapján köszönt el a 34 évvel ezelőtt kezdődött plébánosi szolgálattól és a Magyarok Nagyasszonya Egyházközség híveitől Felföldi László plébános, Laci atya. Mint ismert, Ferenc pápa Felföldi László atyát, egyházmegyénk általános helynökét, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia plébánosát a Pécsi Egyházmegye püspökévé nevezte ki 2020 novemberében. A december 20-án bemutatott ünnepi szentmisén az egyházközség hívei rendhagyó módon köszönték meg Laci atya szolgálatát, mellyel a közösség építéséért és összetartásáért fáradhatatlanul tevékenykedett.

Megismertük a szeretetet, amellyel Isten szeret bennünket (1Ján4, 16) kezdetű énekkel köszöntötte a társszékesegyház szkólája Felföldi László atyát, akinek a papi jelmondatából származtatott immár püspöki jelmondatából komponált kezdőéneket erre az alkalomra Kovács Szilárd, a Pécsi Székesegyház orgonaművésze a társszékesegyház kántorainak felkérésére.

Felföldi atya köszöntőjében hálát adott és köszönetet mondott az egyházközség tagjainak, akik hivatás és család mellett is tevékenyen, vagy imádságos szeretettel szolgálják a közösséget, valamint a munkatársainak az együttműködéstért, akikkel a 2017-ben megkezdett nyíregyházi plébánosi szolgálatának szépségeit és gazdagságait közösen megélve, annak érdemi részét, éppen, hogy el tudták kezdeni. Ezt követően Laci atya nyilvánosan is bocsánatot kért Istentől és a hívektől minden sebért és fájdalomért, amit szóval, cselekedettel és mulasztással elkövetett.

A szentmise szentírási olvasmányi részeit és a könyörgéseket rendhagyó módon az egyházközség családjai olvasták fel. Felföldi atya – a Jézus születéséről olvasott evangéliumi részhez kapcsolódó – elmélkedésében a szeretet és a várakozás, valamint a csend hármas egységéről elmélkedett.

A szeretet várakozás…

… hallottuk Laci atyától. A várakozás igazi lényegét pedig az advent tanítja meg számunkra, amikor várakozunk arra, ami már megvan, ami már a miénk, mert várakozunk Istenre, aki már eljött és velünk van. De minden ember életében és szívében éppen a szeretetkapcsolat által várakozik arra, ami az övé, de az adventi várakozásban megtapasztaljuk az emberi szív legnagyobb feszültségét, a múlt, a jelen és a jövő kibékíthetetlen valóságát, ami a felszínen szinte összeegyeztethetetlen, de ott lenn, a mélyben egy egységet alkot. Az adventi várakozás lényege várakozás arra, aki van, ahogy a szeretet misztériuma ülteti ezt a szívünkbe. Várjuk Istent, akivel a születésünk pillanatától jól vagy rosszul, de együtt haladunk, együtt éljük ezt az életet.

A csend…

… nélkül nem lehet az élet nagy szeretetét megélni – folytatódott az elmélkedés. A csend adja meg az életnek a mélyét, a teljességét. Jelen korunk korlátozó intézkedései közepette pedig az Isten segít bennünket, hogy az elcsendesülő külvilágban, a családban, a szívünkben megtaláljuk a lényeget. A csend lehet az emberi együttlétek biztonsága, ereje és öröme is, pedig sokszor félünk a csendtől. Tartunk attól a hihetetlen nyitástól, amit a csend hoz az életünkbe, amire vágyunk, amit várunk, amit keresünk, és csak akkor találjuk meg, ha merjük ezt a csendet megélni. Valódi várakozás és megérkezés csak igazi csendben lehetséges. Az igazi csend pedig nyugalmat és reményt tanít. Így nézzünk erre az időszakra és erre az ünnepre, amikor nem lehet messzire menni, otthon kell maradni. De ez idő alatt óriási ajándék készül a családok, az emberek szívében, mégpedig Istentől. Vegyük majd át ezt az ajándékot, annak teljességét és örömét. Legyünk benne mi, a tárgyak helyett – fogalmazott az elköszönő plébános. Legyünk mi a szeretet a kívánságok helyett, és akkor óriási ajándékot, szépséget és teljességet fogunk megtapasztalni, ami az advent és a karácsony egységének záró nagy ereje: a szeretetet, a várakozás és a csend – zárta ünnepi gondolatait Felföldi László atya advent IV. vasárnapján.

A szentmise zárásában az egyházközség képviseletében egy többgenerációs család tagjai adták át a közösség ajándékát Laci atyának: egy térdeplőt, melynek különlegessége, hogy az Oltáriszentség előtt egy egész napos szentségimádás keretében ezen imádkoztak a közösség tagjai Felföldi László atya püspöki szolgálatáért.

A szentmise áldását a 49 évnyi aktív lelkipásztori szolgálattól szintén ezen a vasárnapon búcsúzó Keresztes László atyával adta Felföldi László, kinevezett pécsi megyéspüspök, akinek felszentelése és beiktatása 2021. január 6-án lesz a Pécsi székesegyházban.

A szentmise a társszékesegyház YouTube-csatornáján, ide kattintva megtekinthető.

Fotó: Trifonov Éva – nyiregyhaza.hu, Kardos György

© Magyarok Nagyasszonya Főplébánia