Méltó módon közvetíteni Isten igéjét – Egyalkalmas képzést szervezünk a liturgiákon felolvasók számára

Egyházközségünk egyalkalmas tréninget tart 2021. november 22-én, hétfőn a 18 órai szentmise után a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A képzési alkalom szakemberek (logopédus, magyar szakos tanár és lelkipásztor) értő irányítása mellett a Szentírás méltó és közérthető felolvasásához, az olvasott szöveg értő módon történő továbbadásához nyújt segítséget. A képzésre várjuk mindazokat, akik felolvasást szoktak végezni a liturgiákon, vagy a jövőben szívesen vállalkoznának a lektori szolgálatra.

A szentmiséken a felolvasók Isten igéjét, beszélő jelenlétét tolmácsolják, így Isten és ember párbeszédének csatornái, valódi liturgikus feladatot látnak el.

Ahogy Szent Benedek mondja a felolvasóról: „De ne ragadja senki csak úgy alkalomszerűen kezébe a könyvet, hogy abból olvasson… Énekelni vagy felolvasni ne merjen senki, csak az, aki teljesíteni tudja ezt a feladatot, úgy, hogy a hallgatók épüljenek” (38,1; 47,3).

Ehhez a feladathoz tiszteletteljes, imádságos készület illik, és ezért is kap külön lektori felhatalmazást az Egyházban az, aki rendszeres olvasói feladatot lát el – olvashatjuk Fehérváry Jákó OSB egyik liturgikus jegyzetében.

© Magyarok Nagyasszonya-főplébánia