„Mindannyian Jézus barátainak érezzük magunkat” – Felföldi László plébános atya a január 28-án zárult ökumenikus imahétről

Az ökumenikus imahét záró istentiszteletét január 28-án tartották – Nyíregyházán szokás szerint – az Evangélikus Nagytemplomban. Felföldi László atya a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosaként első alkalommal vett részt a szabolcsi megyeszékhelyen megtartott imahéten, mely számára elsősorban a találkozásról, az ismerkedésről és a barátságról szólt –  mindez Jézuson keresztül.

„Számomra az ökumenikus hét elsősorban a találkozást jelentette. Az első alkalom volt, hogy hosszabb időre találkozhattunk, Nyíregyházán szolgáló lelkipásztorok. Többen is újak vagyunk városban. Nagyon fontosnak tartom ezeket az estéket, mert igazi, szép, baráti szálak kezdtek kialakulni, és ezek nélkül hiteltelen lenne a munkánk. Mindnyájan Jézus barátainak érezzük magunkat, felekezettől függetlenül, így nem létezik, hogy egymásnak szép lassan ne legyünk barátai Jézuson keresztül. Természetesen így tudtunk találkozni a 8 estén a hívekkel is, akikkel szintén egy kölcsönös ismerkedés indulhatott el. Nagyon szépnek, jónak és igaznak éreztem ezeket a napokat” – fogalmazott a Felföldi László atya.

Az imahét elmélkedéseit alapos felkészülés előzte meg, így annak gazdag mondanivalójában mindenki bőséggel megtalálhatta a számára aktuális üzenetet, ha nyitott és szabad szívvel vett részt az imaalkalmakon.

„Az imahéten elhangzottak mindennapi életbe való átültetése ugyanúgy történik, mint bármelyik Jézusi tanítással: mindenki szívére és szabad akaratára van bízva. Ezek az esték voltak a magvetés ideje. Hiszem, hogy sok mag jó földbe hullott és bőséges termést is hoz” – emelte ki Laci atya, majd úgy fogalmazott, hogy az ökumenizmust, a felekezetek közötti békés együttélést a hívek előbb élték, és ma is jobban élik meg, mint ahogyan a lelkipásztorok gondolják.

Egyre több család valójában ökumenizmusban él, hisz a házaspárok jó része már különböző felekezetű. Nagyon sok családban láttam ennek a különbözőségnek gyümölcsözően szép megélését. Ebben hiszek, ezt az utat kell nekünk megerősítenünk, és tőlük kell tanulnunk. Ahogyan a házasságban, úgy a vallások közös életében is az egység nem egyformaságot takar. A férfi és a nő teljesen különböző, de mégis nagy egységben tudnak élni. Nyíregyháza a vallási sokszínűség városa, amit ha jól élünk meg, az egész város, és minden vallási közösség javát fogja szolgálni” – zárta gondolatait az ökumenikus imahét üzenetéről a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa.