Miseszándékok a járványügyi helyzet idején

A koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetben, összhangban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia intézkedéseivel, Palánki Ferenc megyéspüspök rendelkezése szerint 2020. március 20-tól kezdődően határozatlan ideig szünetel a nyilvános szentmise bemutatása egyházmegyénk templomaiban. A főpásztor rendelkezett a korábban felvett miseszándékok megtartásáról is, melynek megfelelően egyházközségünk papjai a plébánián előzetesen felvett szándékra ajánlják fel a kápolnában a nép részvétele nélkül bemutatott szentmiséket.

A járványügyi vészhelyzetben a templomok, mint az imádság színterei továbbra is nyitva vannak, de ott 2020. március 20-tól a nép részvételével sem szentmisét, sem egyéb liturgikus cselekményt (keresztút, rózsafüzér, egyéb hitéleti összejövetelt) nem tartanak. A hívek egyénileg csendes imádságra és szentségimádásra térhetnek csak be a templomokba.

Palánki Ferenc megyéspüspök ugyanakkor kérte a papokat, hogy továbbra is mutassanak be sine populo, azaz a nép részvétele nélküli szentmiséket, élő hittel tanúsítva, hogy az Eucharisztia az Egyház életének állandó középpontja. A már felvett miseszándékok is csak nem nyilvánosan bemutatott szentmisén ajánlhatók fel, vagy későbbi időpontra áthelyezhetők.

Miseszándéknak nevezzük azt a szándékot, melyre vonatkozóan a pap az általa bemutatott szentmisét felajánlja. Az Egyházi Törvénykönyv értelmében a papnak jogában áll a misét bárkiért, akár élőkért, akár elhunytak lelki üdvösségéért bemutatni. Felajánlható a szentmise bármely tisztességes szándékra, de be lehet mutatni valamely szent hittitok vagy szent tiszteletére is. Többen már hónapokkal előre, családi évfordulók dátumaihoz kötődve miseszándékok előjegyzését kérik a plébániákon.

 

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház