Nagyböjti gondolatok, elhatározások és elcsendesedés a Férfi Klubban hamvazószerdán

A böjtről tartott előadást Felföldi László plébános február 14-én, hamvazószerdán a Férfi Klub összejövetelén a Magyarok Nagyasszonya-plébánia dísztermében megjelent félszáz férfi hívőnek.

Felföldi atya kiemelte, hogy a böjt, a vezeklés visszatérő időszak az egyházi években, mellyel legnagyobb ünnepünkre, a húsvétra készülünk fel: „Ez az időszak nemcsak arról szól, hogy pénteki napokon nem eszünk húst, sokkal inkább az önmagunkba tekintés idejének kell lennie, amikor megvizsgálhatjuk saját életünket. Mindezt az elcsendesedéssel tudjuk megtenni. A csend és a csendre vágyás egy férfi szívében is folyamatosan jelen van. A böjtnek ugyanakkor a lemondás idejének is kell lennie, amikor olyan dologról kell lemondanunk, amelynek mellőzése komoly kihívást jelent számunkra. Viszont oda kell figyelni arra is, hogy az egyénileg vállalt lemondásommal mást ne terheljek. Ha ezeket a szempontokat szem előtt tartja az ember, ha ténylegesen próbálja megélni a böjtöt, akkor önmagával fog találkozni. A böjt segít ugyanakkor abban is, hogy az élet igazságaihoz közelebb kerüljünk.”

Az előadást követően a plébános atya elcsendesedésre hívta a jelenlévőket. A társszékesegyház esti csendjében felemelő érzés volt megélni, ugyanakkor látni a férfitársak leborulását az Oltáriszentség előtt.

A rövid elmélkedő gondolatokat követő nesztelenségben mindenki átgondolhatta életét, és lévén a böjt első napja, megtehette böjti elhatározását is. Az estét közös imádsággal zárták a Férfi Klub tagjai. Következő összejövetelük március 21-én, szerdán 19 órától lesz, ahova továbbra is kortól függetlenül várják a férfiakat.

@ Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház / Gerhes József