Nyíregyházára érkezik a Hajléktalan Jézus-szobor

Nyíregyházára érkezik az együttérzés jelképévé vált Hajléktalan Jézus-szobor. A köztéri alkotás ünnepélyes fogadása november 24-én, pénteken 11 órakor lesz a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház előtt. A szobor Nyíregyházán a Kossuth téren november 24-26. között folyamatosan látogatható.

A padon fekvő, pokrócába burkolózott, lábfején a keresztre feszítés nyomait mutató embert ábrázoló köztéri alkotás Timothy Schmalz kanadai szobrász műve. A művész kettős céllal alkotta meg a Hajléktalan Jézus szobrot, részben azért, hogy a kirekesztett emberekre irányítsa a figyelmet, részben pedig azért, hogy együttérzéssel, tudatosan tegyünk az elesettekért, meglátva bennük Krisztus arcát. A bronzformába öntött üzenet ma már a világ több nagyvárosában egyszerre van jelen a szobor alakjában, többek között Londonban, Washingtonban és Rómában is. A budapesti szobor öntése folyamatban van.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Ferenc pápa meghívására budapesti hajléktalan emberek zarándokcsoportját kísérte Rómába, amikor a látogatás során felfigyelt a Hajléktalan Jézust ábrázoló szoborra. A szobor fő üzenete nagyon közel áll a Magyar Máltai Szeretetszolgálat meggyőződéséhez, mely szerint a hajléktalan embernek elsősorban a másik emberre van szüksége. Az elesett emberek méltóságát a szociális ellátó rendszer önmagában nem tudja visszaadni, arra csak a társadalom képes. Közben egy magánszemélyekből álló baráti társaság kapcsolatba lépett a kanadai alkotóval, aki örömmel mondott igent a budapesti szobor elkészítésére. A Hajléktalan Jézus-szobor addig is több magyar városban talál befogadásra.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat