Rózsafüzér ima októberben minden nap az esti mise előtt

Október hagyományosan a rózsafüzér hónapja a Katolikus Egyházban, így egyházközségünkben október minden estéjén a szentmise előtt 17.15-től rózsafüzért imádkozunk a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A hónap első ünnepélyes szentolvasóját 2020. október 1-jén, csütörtökön végezzük.

A rózsafüzér imádság a 15. században nyerte el mai formáját, imádkozását a domonkosok terjesztették el. A hagyomány szerint Szent Domonkos összepréselt rózsaszirmokból készített koszorút a Szűzanya számára, melyet a kezében tartva imádkozott Égi Édesanyánkhoz.

Szent V. Piusz pápa, aki domonkos szerzetes volt, a törökök ellen Lepantónál vívott ütközet (1571. október 7.) idején rózsafüzért imádkozott, s közben látomása volt a győzelemről. A diadalt az egész keresztény világ a rózsafüzér imádkozásának és a Szűzanya segítségének tulajdonította.

XIII. Leó pápa (1878-1903) szorgalmazta a rózsafüzér naponkénti imádkozását október hónap folyamán. Szent X. Piusz 1913-ban  október 7-ére helyezte az ünnep napját. Azóta Rózsafüzér Királynéja, azaz  Olvasós Boldogasszony emléknapja hálaünnep Mária közbenjárásáért érettünk.

© Magyarok Nagyasszonya Egyházközség