Szentmise maszkban – Május 4-től a korlátozások részleges feloldásával látogathatók a szertartások

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott óvintézkedések betartásával május 4-től ismét a hívek közösségének részvételével mutatják be a szentmiséket a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A járványügyi előírások szerint a templomi szertartásokon is kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk folyamatos viselése, a távolságtartás, valamint a higiénés előírások gondos betartása. A kézfogás- és a nyelvre áldoztatás elhagyása továbbra is érvényben van!

A koronavírus-járvány terjedése miatt március 22. óta a hívek személyesen nem vehettek részt a templomi szertartásokon, hanem csak interneten követhették a társszékesegyházban bemutatott szentmiséket. Május 4. volt az első alkalom, amikor a hívek közössége előtt, akolitusi asszisztenciával kiegészülve, nyilvános volt a liturgia. A tilalom feloldása óta újra a korábbi miserend szerint vezetik a liturgiákat az egyházközségben szolgáló atyák.

Az elmaradt keresztelési, esketési szertartások is kizárólag az egészségügyi előírások rendkívül szigorú betartása mellett tarthatók meg, ugyanakkor a plébániai közösségi programok továbbra is szünetelnek.

A beteg és idős hívek részvételével kapcsolatban azt az üzenetet fogalmazták meg, hogy személyesen ne vegyenek részt a liturgiákon, hanem továbbra is otthonaikból kövessék az élő szentmise-közvetítéseket pénteken 18 órakor és vasárnap 9 órakor a társszékesegyház YouTube-oldalán.

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház / PE