Szentmisével ünnepeljük Bosák Nándor püspök atya 80. születésnapját

Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya 2019. december 28-án tölti be 80. életévét. Egyházmegyénk első főpásztora tiszteletére ünnepi szentmisét mutatnak be december 28-án, szombaton 10.30 órai kezdettel a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, ahova nagy szeretettel várják a híveket.

 

Bosák Nándor 1939. december 28-án született a Szlovákia területén található Taksonyfalván. 1958-ban érettségizett Debrecenben, majd teológiai tanulmányokat folytatott az Egri Hittudományi Főiskolán és a budapesti Hittudományi Akadémián. 1963-ban szentelték pappá az egri székesegyházban. 1993-ban a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye első főpásztorának nevezték ki, és püspökké szentelték Debrecenben a Szent Anna-székesegyházban. 2015-ben vonult nyugállományba.

Egy vele készült interjúban, amit Kovács Ágnes sajtóreferens készített, így vall papi hivatásáról a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapján:

„Érdekes pályája van az életemnek. Felszentelésemet követően 14 éven át a lelkipásztorkodásban végeztem szolgálatot, a hívek között éltem egyszerű papként. Utána 16 éven keresztül a papnevelés volt a feladatom, a jövendő papokat kellett formálnom, fölkészíteni őket a hivatásukra. Ezek után bízták rám egy új egyházmegye megszervezését, és annak a nagy egyházmegyei családnak a vezetését, amely akkor kb. 250 ezer katolikus hívőből, 80 aktív lelkipásztorból állt és körülöttünk sok-sok emberből (kb. egymillió ember él ezen a területen), akik közül nem tartoztak mindannyian a mi egyházmegyénkhez, de bizonyos értelemben értük is felelősek voltunk. Mindezt nem úgy szemlélem, hogy könnyű vagy nehéz volt, hanem ez lett a hivatásom.”

Fotó: Hajdú-Bihari Napló
Interjúrészlet: Kovács Ágnes / Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház