Szkóla-napot tartottak a plébánián

Hagyományteremtő szándékkal rendeztek szkóla-napot a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház gyermekkórusa és családtagjaik részére 2019. szeptember 28-án a plébánián. A szkóla-nap szervezésével a közösségépítés mellett a kórustagok lelki töltekezési lehetősége is vezette a rendezvény házigazdáját, a templomi gyermekkórus karnagyát, Soltész Béla kántort. A szkóla-napról készült élménybeszámolót adjuk közre.

 

„2019. szeptember 28-án, szombaton, Szkóla-napot szerveztek az kis szkólások és családtagjaik részére Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia udvarán. Az esemény vidám, családias hangulatban telt és a résztvevők számára a kellemes kikapcsolódás mellett, lelki feltöltődést is jelentett. A főszervezőnek, Soltész Bélának ezúton is köszönöm a meghívást!

Napjainkban egyre ritkábban jut idő arra, hogy valódi minőségi időt tölthessünk szeretteink körében. Ezért is értettek egyet a Szkóla ifjú tehetségei abban, hogy szükség van közös programokra, amelyek során teljes figyelmüket egymásnak szentelik. Jó érzés tartozni valahová, találni egy közösséget, ahol a fiatalok minden álarc nélkül önmaguk lehetnek és megélhetik, milyen érzés, ha a bennük rejlő értékeikért szeretik őket.

A program a kis kápolnában indult közös énekléssel. Angyalok kicsiny kórusára emlékeztetett a lányok éneke, teljes volt az összhang közöttük. Az éneküket hallva arra gondoltam, jó ideje alkothatnak egy közösséget, hiszen mélységes tisztelettel hallgatták a kis előénekes gyönyörű énekét, mielőtt csatlakoztak hozzá.

A művészi munkát követően a plébánia udvarán folytatódott a program. Készült a finom kókuszgolyó, a lányok vidáman, mosolyteli arccal formázták a kis golyócskákat. Időközben megérkeztek a szülők, nagyszülők és kezdetét vette a közös kerti sütögetés. Izzott a parázs, lobbant a tűz, a grillezni kívánt húsok is lassan felkerültek a grillező lapokra. A hangulat könnyed volt, családias és kellemes. A várakozás izgalma és a fiatalok közös játékának öröme meghatározta a felnőttek hangulatát is. Minden pillanattal egyre inkább beigazolódott, hogy szükség van közösségépítő programokra, együtt töltött minőségi időre, a művészet és tehetség felkarolására és fejlesztésére, mert ezek valódi értékek és a jövő alapkövei lehetnek.

Amikor végre elkészültek a finomságok, a szkóla szívmelengető, kellemes éneke és imája után ültünk asztalhoz. A közös étkezés lehetőséget adott az ismerkedésre, a tartalmasabb beszélgetésekre és arra is, hogy a lányok elmondják, miért érzik fontosnak ezt a kis közösséget a saját éltükben. A hangulatot a rövid ideig tartó, váratlan esőzés sem rontotta el, a kis tehetségek úgy élvezték az esőcseppeket, ahogyan a felnőttek már csak ritkán.

A program a finomságok kellemes hangulatban való elfogyasztásával zárult. Ez a néhány óra bebizonyította, hogy valóban „mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban.”

Rövid riportom sorait a kis szkólások szavaival zárom:

„Szeretek a szkóla tagja lenni, jó kikapcsolódás. Már lassan egy éve vagyok itt és ez alatt az idő alatt sokat tanultam. Szeretek eljönni és a tagokat is nagyon megkedveltem.” (Nagy Henrietta)

„Nagyon szeretem a szkólát. Rengeteg élménnyel gazdagodtam és sok-sok barátot szereztem itt. Nagyon jó a közösség.” (Takács Valéria)

„Nagyon jó a közösség, szeretjük az énekeket, csodálatos a hangulat és nagyon jó érzés minden fellépés. Mindenkit nagyon megszerettünk.” (Hanna, Annamari, Johanna)

„Szeretünk énekelni és jó a társaság. Béla bácsi nagyon kedves és jó énektanár. Egy éve vagyunk a szkóla tagjai, azért kezdtük el, hogy fejlődjünk és jobban énekeljünk.” (Dóra és Diána)

Nadrai-Gergely Klaudia

A TÁRSSZÉKESEGYHÁZ TEMPLOMI GYERMEKKÓRUSA, A SZKÓLA TOVÁBBRA IS VÁRJA ÉNEKELNI TUDÓ GYERMEKEK JELENTKEZÉSÉT!

 

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház