Templomunk búcsúünnepe október 8-án a pannonhalmi főapáttal

A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház búcsúünnepét tartjuk 2019. október 8-án, kedden. Az ünnep alkalmából egésznapos szentségimádásra várjuk a híveket a plébániánkon működő közösségi csoportok vezetésével. Az ünnepi szentmise este 18 órakor kezdődik a társszékesegyházban, melynek főcelebránsa Hortobágyi T. Cirill OSB, pannonhalmi főapát lesz.

Fogadalmi kép a társszékesegyházból, mely a templomot építtető Samassa érseket ábrázolja, amint a Szent Család előtt hódol.

A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház védőszentjének ünnepét, azaz búcsúját minden évben október 8-án Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepnapján tartjuk. Az ünnepnap megtartását XIII. Leó pápa 1896-ban külön engedélyezte a magyar nép számára arra való tekintettel, hogy Szent István királyunk halála előtt 1038-ban, Nagyboldogasszony ünnepén Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát. István király felajánlása óta a Magyarok Nagyasszonyaként is tiszteljük a Szűzanyát. Az ünnepnapot Szent X. Piusz pápa helyezte át október 8-ra.

 

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház