Vegyétek a bátorságot, merjetek segítséget kérni!

Alkoholisták, drogfüggők, szenvedélybetegséggel küzdő embertársaink hozzátartozóit szólítja meg és várja egy segítő anonim csoport minden kedden 18 órától a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébániáján. Missziójuknak tekintik, hogy eljuttassák az üzenetet: van kiút az alkohol és a kábítószer rabságából!

A csoport tagjai szigorú anonimitásba burkolóznak, így védekeznek a nyilvánosság vélt vagy valós megbélyegzése ellen. Pedig nagyon sokan vannak függők és családtagok egyaránt, és nincsenek egyedül a problémájukkal, főként pedig azok, akik nem kérnek segítséget. Statisztikák szerint hazánk a világ élvonalába tartozik: 800 000 – 1 000 000 főre becsülik az alkoholfüggők számát, ami azt jelenti, hogy megközelítőleg minden tizedik magyar embernek alkoholproblémája volt vagy van, és akkor még nem beszéltünk a drogfüggőkről, illetve azokról, akik rendszeresen szednek antidepresszáns szereket.

A hozzátartozók az esetek többségében hamarabb felismerik a függőséget, mint maga a függő, aki tudatmódosult állapotában vagy függőségében nem képes erre. Esetleg annyit érzékel, hogy valami nem jól működik körülötte, hiszen a környezete folyamatosan ezt tükrözi vissza számára. Erre ő bizonyítani szeretne. Azt várja, hogy mindenki elfogadja tőle: ÉN képes vagyok bármikor letenni vagy kevesebbet fogyasztani az alkoholt/drogot. Ezt a mondatot a hozzátartozók többsége már számtalanszor hallotta, és tudat alatt eldöntik, megmentik hozzátartozójukat, segítenek neki meggyógyulni!

A függőségből azonban nem lehet meggyógyulni, csak szabadulni lehet tőle. Így a családtagokra hosszadalmas, lelkileg nagyon nehéz küldetés vár, amit egyedül megvalósítani nem lehet.

A próbálkozások kiabálásokba, veszekedésekbe torkollnak, fenyegetések következnek, az ital sorozatos kiborogatása. A sorozatos kudarcok pedig teljesen tönkreteszik az egyébként is ingatag kapcsolatot. A Magyarok Nagyasszonya-plébánián működő Al-Anon (alkoholisták, függők anonim hozzátartozóinak önsegítő csoportja) ehhez nyújt segítséget. Megtanítja a hozzátartozót szakszerűen segíteni, melynek az egyik legfontosabb állomása, amikor felismeri, hogy nem egyedi a problémája, és nincs egyedül a megoldásban.

A függő hozzátartozó felépülésével pedig az egész család új életet kap. Visszatér a férj, feleség, gyermek, apa vagy anya. Minden, amit elveszett a függőség pokla alatt. Sőt még annál is több. Mert mindannyian értékelni fogják az életet, mert visszakaptak valamit, amit egyszer elveszítettek.

 


Az Al-Anon hozzátartozói csoporttal párhuzamosan működik a Névtelen Drogfüggők Nyíregyházi Önsegítő Csoportja, akik minden kedden 18 órától találkoznak a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébániáján.
Al-Anon – Angéla, Tel.: 20/918-0916

Függők – János, Tel.: 20/373-2822

 

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház