VENI SACTE: Tanévnyitó szentmise – Becsengettek!

Szeptember elsején megkezdődött az új tanév, mely a vírushelyzet okán nem kevés kihívást, feladatot tartogat, de nem csak a gyermekek számára. „Veni Sancte! Szentlélek, jöjj! A mostani tanévkezdéskor nagyon szép, de nehéz feladat is áll előttünk, melyhez szükségünk van a Szentlélek segítségére, erejére és világosságára. Amikor a Veni Sanctén az ovisokra, iskolásokra, egyetemistákra gondolunk, ne felejtsük el, hogy elsősorban a családokra gondolunk, mert ott van az élet mélysége, ott van az ereje, ott van a biztonsága. Amikor a tanévnyitó szentmisén kérjük a Szentlelket, akkor azzal a hittel kérjük, hogy ügyünkben a családok és mindannyiunk mellé áll és segít minket” – hallhattuk Felföldi László plébános atya elmélkedésében szeptember 6-án a Veni Sancte, azaz tanévnyitó szentmisén a társszékesegyházban.

Veni Sancte! A latin kifejezés a Szentlélek hívását jelzi: Jöjj el, Szentlélek Isten! A Szentlélek lehívása – az első pünkösd óta, amikor Jézus elküldte a Vigasztalót, a Szentlelket az apostolokhoz – az egyház minden tevékenységének részét képezi. Nem csak a szentmisében hívjuk a Szentlelket, hogy segítségével Krisztus testévé és vérévé lényegüljön át az ostya és a bor, hanem minden szentségben megtalálható ez a Szentlélek-hívás.  Az új tanév kezdetén pedig úgy foglalható össze a kérés jelentése, hogy mindenre, ami a munkánk gyümölcse, vagy jó szándékunk összessége, arra szálljon le a Szentlélek ereje és áldása kísérje cselekedeteinket. Arra hívjuk a Szentlelket, hogy adjon erőt az éves munkánkhoz, a tanuláshoz, a felkészüléshez. Hívjuk álmaink és vágyaink valóra váltásához.

A Lélek ereje nélkül ugyanis nem sok jót remélhetünk, általa viszont minden álmunk valóra válhat. Ehhez azonban szükség lesz a megfeszített munkára és a kitartásra! Legyen ez feladat és kihívás mindannyiunk számára az új tanévben.

© Magyarok Nagyasszonya Egyházközség