Virágvasárnap az Úr szenvedésének vasárnapja

Virágvasárnap, idén április 5-én, megkezdődik a nagyhét, mely a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra felkészítő negyvennapos nagyböjt kiemelt időszaka. Virágvasárnap az Úr szenvedésének vasárnapja. Egyházunk a liturgiában azt a hitét fejezi ki, mely szerint Jézus pálmaágakkal kísért dicsőséges jeruzsálemi bevonulása (innen az elnevezés) kezdete annak az eseménysornak, amely szenvedésével és halálával folytatódik, majd pedig feltámadásával teljesedik be. Jézus Krisztus feltámadása pedig valóra váltja a megváltást, mely az emberek számára az örök élet reményét hozta el.

A virágvasárnapi szentmise a passióban Jézus szenvedéstörténetét jeleníti meg. A hívek lélekben a legszentebb kegyelettel kapcsolódnak be és kísérik Jézust a keresztúton, saját életük és mindannyiunk életének keresztútján, hiszen a keresztút stációi az élet útjának állomása is.

2020-ban a járványügyi helyzet miatt elmaradt a virágvasárnap előtti szombaton tartandó hagyományos városi keresztút Nyíregyházán. Virágvasárnap 9 órakor a társszékesegyház papjai hívek nélküli mutatnak be szentmisét, mely a Facebookon élőben és felvételről is megtekinthető.

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház