Vízkereszt ünnepe egyházközségünkben

Január 6-án vízkeresztet ünnepli a Katolikus Egyház, mégpedig parancsolt ünnepként. Az epifánia (epiphania Domini – az Úr megjelenése) néven is ismert vízkereszt, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. Három evangéliumi esemény: Jézus Krisztus születésének, keresztségének és a kánai menyegzőnek, Jézus istenségének első megnyilvánulásai (epiphanéi).

Az ünnep magyar elnevezése az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelés szertartásából ered. Január 6-án, szombaton a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban minden szentmise elején vízszentelés lesz, hogy a hívek hazavihessék otthonaikba a megszentelt vizet. A szentmisék reggel 6.45, 7.30, 9 és este 18 órakor kezdődnek. Örökösföldön 18 órakor kezdődik a szentmise.

A vízkereszt azért is kiemelt ünnep, mert ekkor kezdődik meg a házszentelések időszaka. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat. Vízkeresztet követően egyházközségünk családjainak is lehetősége nyílik arra, hogy az atyák megszenteljék otthonaikat. Jelentkezni és időpontot egyeztetni a plébánia irodájában lehet.

“Vízkereszt ünnepe mutatja számunkra, hogy Isten minden emberhez eljött. A megváltó Jézus születésével Isten vállalta az emberi életet és később a szenvedést is, hogy ezzel elhozza minden ember számára az üdvösséget, az örök élet reményét. A parancsolt ünnepen nyissuk meg szívünket a megjelenő Istennek, aki megmutatja magát nekünk. Az új esztendő minden napját kísérje Isten segítsége és áldása!”
(
MKPK Sajtószolgálat)