Vízkereszt Urunk megjelenése ünnepén, január 6-án a társszékesegyházban

Január 6-án vízkeresztet ünnepli a Katolikus Egyház. Az epifánia (az Úr megjelenése) néven is ismert vízkereszt Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. Három evangéliumi eseményre: Jézus Krisztus születésére, keresztségére és a kánai menyegzőre, Jézus istenségének első megnyilvánulására emlékezünk ilyenkor.

Vízszentelés 2018-ban a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban

Az ünnep magyar elnevezése az ezidő tájt hagyományosan végzett vízszentelés szertartásából ered. Január 6-án, vasárnap a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban minden szentmise elején vízszentelés lesz, hogy a hívek hazavihessék otthonaikba a megszentelt vizet. A szentmisék vasárnapi miserend szerint 06.30, 07.30, 09.00, 10.30 és 18.00 órakor kezdődnek a társszékesegyházban. A 10.30 órakor kezdődő szentmisét Palánki Ferenc megyéspüspök celebrálja.

A vízkereszt azért is fontos ünnep számunkra, mert utána kezdődik a házszentelések időszaka. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, otthonokat és valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat. Vízkeresztet követően egyházközségünk családjainak is lehetősége nyílik arra, hogy a plébániánkon szolgáló atyáktól kérjék otthonaik megszentelését. Jelentkezni és időpontot egyeztetni a plébánia irodájában, vagy szentmisék után a sekrestyében lehet.

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház