Húsvét második vasárnapján az Isteni Irgalmasság vasárnapját ünnepeljük

2021.04.11.

Húsvét második vasárnapján, idén április 11-én ünnepeljük az Isteni Irgalmasság vasárnapját. Az ünnep egyben a nyíregyházi Isteni Irgalmasság templom búcsúünnepe, mely alkalomból 2021. április 11-én, vasárnap 11 órai kezdettel ünnepi szentmisét mutat be Csordás Gábor plébános atya az örökösföldi Isteni Irgalmasság templomban. 

Az Isteni Irgalmasság ünnepének a húsvét utáni első vasárnapon (húsvét második vasárnapján) tartását Szent II. János Pál pápa rendelte el Faustyna Kowalska lengyel szerzetesnővér magánkinyilatkoztatásai alapján, 2000. április 30-án.

Az isteni kinyilatkoztatást követően Faustyna nővér naplójában lejegyezte: „Az emberiség mindaddig nem talál békét, amíg nem fordul bizalommal az irgalomhoz.” (Szent Faustyna Kowalska: Napló 300)

Jézus első alkalommal 1931-ben, Plockban beszélt Faustyna nővérnek arról a kívánságáról, hogy ünnepet szenteljenek az Isten irgalmasságának: „Azt kívánom, hogy a képet, melyet ecsettel fogsz megfesteni, húsvét után az első vasárnapon ünnepélyesen áldják meg! Ez a vasárnap legyen az irgalmasság ünnepe!” – olvasható a nővér naplójában.

Az isteni irgalmasság ünnepe tehát magától Jézustól ered: „Kívánom, hogy az irgalmasság ünnepe menedék és menekvés legyen minden lélek, főleg a szegény bűnösök részére. (…) Ezen a napon nyitva állnak Isten zsilipjei, melyeken keresztül a kegyelmek folynak. (…) Aki ezen a napon az Élet Forrásához járul, bűnei és az értük járó büntetés teljes elengedését nyeri el” – jegyezte le Jézus szavait Faustyna nővér.

Az ünnepet 1938-ban hirdette meg a szerzetesnővér, megtartását pedig II. János Pál Pápa 2000-ben rendelte el az Egyház számára, amikor is a Megtestesülés Misztériumát ünneplő jubileumi évben a szentek közé iktatta a lengyel nővért.

 

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház / PE