Isten kezében még a legnagyobb szenvedéseink is üdvösséggé formálódhatnak – Tábori szentmisét mutatott be Csordás Gábor atya virágvasárnap a plébánia udvarán

2021.03.28.

Egyházmegyei rendelkezéseknek megfelelően a járványügyi helyzet miatt bizonytalan ideig szünetelnek a templomokban nyilvánosan bemutatott szentmisék. Ugyanakkor a húsvétra való lelki készülethez teremtenek lehetőséget a Magyarok Nagyasszonya-főplébánia udvarán virágvasárnap és a nagyhéten bemutatott, a biztonsági előírásokat szem előtt tartó nyilvános, tábori szentmisék, még akkor is, ha „az idei nagyheti vándorút Jézussal nem a megszokott és a normális. Rajtunk múlik, hogy jelen helyzetünk és ez a körülmény kizökkent-e minket a megszokott komfortzónánkból, és hogy ez a rendkívüliség eltávolít-e minket a Jóistentől vagy éppen közelebb visz minket hozzá” – hallhattuk Csordás Gábor plébános atya gondolatait virágvasárnap a plébániaudvaron felállított tábori oltárnál bemutatott ünnepi szentmisében.

Jézus Jeruzsálembe való bevonulására emlékezve barkaszenteléssel kezdődött a virágvasárnapi szentmise, majd a Passió, Krisztus szenvedéstörténetének felolvasásával folytatódott. Gábor atya homíliájában a régi virágvasárnapokra emlékezve elmondta, hogy milyen jó lenne most is ünnepélyes szertartásokat tartani a fűtött templomokban, ülve hallgatni a Passiót, miközben a hívek többsége csak online tud követni minket. Milyen jó lenne a megszokott módon végezni a dolgainkat végezni húsvét kapcsán, de csak nem sikerül úgy, ahogyan szeretnénk. Ez a helyzet sok mindent megmozdíthat bennünk és ez a belső lelki mozgás nagyon jó eszköz lehet a Jóisten kezében arra, hogy egy kicsit mélyebbre tekintsünk magunkban.

Ha megfigyeljük nagyheti szertartásainkat, az evangéliumokat és a Passiót vagy Jézus feltámadásának evangéliumát – folytatta Gábor atya -, csupa mozgás van bennük: mindenki jön-megy, szalad, Jézus viszi a keresztjét, majd a feltámadása után megy a tanítványok elé. Isten meg akar bennünket mozdítani és meg akar bennünket mozgatni. Engedjük neki! Engedjük, hogy ez a mozgás valóban közelebb vigyen bennünket hozzá. Természetesen ez együtt jár mindenféle kényelmetlenséggel, akár szenvedéssel, küzdelmekkel, hiszen tudjuk, hogy hitéletünkben is vannak küzdelmek, tudjuk hogy nem mindig csak a jó érzésekkel szembesülünk, nem csak arról szól a keresztény életünk, hogy jól, kényelmesen és kellemesen érezzük magunkat. Vállalnunk kell a kényelmetlenségeket és a kellemetlenségeket, vállaljuk a bűneinkkel való szembenézést, ami az egyik legnehezebb dolog, amit a lelki életünkben tennünk kell, amikor ki kell mondanom magam előtt és az Úristen előtt, hogy bűnös vagyok, hogy vállalom azt, hogy áldozatot hozok, mert ezt tanulom Jézustól az ő szenvedéséből. Vállalom azt, hogy megpróbálom őt követni a másikért való kereszthordozásban, mert tudom, hogy ez visz előre bennünket és nem az önzés és a saját magam kényelemszeretete.

Tanuljunk a szenvedő Jézustól, bátran álljunk elé és mellé, és bátran mondjuk ki, hogy bárhova vezet minket bármilyen kényelmetlenségen és kellemetlenségen át, sőt bármilyen szenvedésre hív meg bennünket, mi azt bátran vállaljuk vele, mert éppen az ő szenvedéséből látjuk, hogy van értelme, sőt célja ezeknek a küzdelmeknek. Az Isten kezében még a legnagyobb szenvedéseink is üdvösséggé formálódhatnak – zárta ünnepi elmélkedését Csordás Gábor atya.

A virágvasárnapi szentmise egyházközségünk YouTube-csatornáján IDE KATTINTVA megtekinthető.

A plébánia udvarán bemutatásra kerülő nagyheti, nyilvános, tábori misék rendje IDE KATTINTVA olvasható.

Fotó: Trifonov Éva

© Magyarok Nagyasszonya-főplébánia