Megkezdődtek a nagyböjti lelki esték templomunkban

2021.02.23.

A nagyböjti szent időszak elérkeztével lelki estéket tartunk péntekenként a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A program részeként az esti szentmisében ún. konferenciabeszéd-sorozatot hallhatunk, melyet az egyházközség YouTube-csatornáján élőben közvetítünk. A lelki esték első alkalmát február 19-én, hamvazószerdát követő pénteken tartottuk, melyben a szentmisét Csordás Gábor atya, a társszékesegyház plébánosa mutatta be. A konferenciabeszéd első része a szentmisében volt hallható, mely a YouTube-on meghallgatható.

Gábor atya a napi evangéliumi részhez (Mt 9, 14-15) kapcsolódóan beszélt arról, hogy a mindnyájunk életében bekövetkező kicsinek tűnő dolgok nagy változásokat képesek előidézni, nagy hatással bírnak saját vagy akár környezetünk mindennapjaira. Ezek a pici dolgok sokszor a lelki életünkben is jelen vannak, és nagy változásokat indíthatnak el bennünk, pozitív és negatív irányba is.

Egy elkövetett pici bűn újabb vagy nagyobb bűnt képes eredményezni, jelentős változásokat indítva el bennünk. De amikor ellenállok a bűn kísértésének, uralkodok magamon és legyőzöm, és ez minél többször sikerül, annál inkább növekszik bennem az erő. Mert egy pici siker, erény is nagyon messzire tud minket repíteni. Ugyanakkor a lelkünk folyamatos kapcsolatban áll a külvilággal, melyre így a bennünk történő változások ugyanúgy hatnak: további változásokat indítanak el a másikban, de akár az istenkapcsolatomra is hatással lehet.

Az elmélkedés meghallgatható a fenti YouTube-hivatkozásban 13:30-tól kezdődően.

A lelki estéket minden pénteken 17.15-kor keresztúti ájtatossággal kezdjük. A keresztút után 18 órakor kezdődő szentmisében konferenciabeszéd, azaz a megszokottnál hosszabb prédikáció keretében elmélkedünk a nagyböjti szent időhöz kapcsolódóan. A szentmisék közben az évközi időben rendszeres a gyónási lehetőség templomunkban, de a pénteki lelki estéken már 17 órától kezdődően gyóntatnak a lelkipásztorok.

Egyházközségünk YouTube-csatornájára való feliratkozásért kattintson IDE. A feliratkozók automatikusan értesítést kapnak a közvetítések kezdésekor.

 

© Magyarok Nagyasszonya-főplébánia / PE