Október a rózsafüzér hónapja

Október a rózsafüzér hónapja egyházunkban, amikor egyházközségünkben is minden este, a szentmise előtt 17.15-től rózsafüzért imádkozunk a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A hónap első ünnepélyes szentolvasóját október 1-én, hétfőn végezzük. Szeretettel hívjuk és kérjük a testvéreket, rózsafüzér társulatokat, akolitusokat, hogy aki tud, minden este kapcsolódjon be közös imádságunkba.

 

A rózsafüzér imádság a 15. században nyerte el mai formáját, imádkozását a domonkosok terjesztették. A hagyomány szerint Szent Domonkos összepréselt rózsaszirmokból készített koszorút a Szűzanya számára.

A törökök feletti Lepantónál aratott győzelem (1571. október 7.) után Szent V. Piusz pápa, aki domonkos szerzetes volt, maga is a rózsafüzért imádkozta az ütközet ideje alatt, s közben látomása volt a győzelemről. A diadalt az egész keresztény világ a rózsafüzér imádkozásának és a Szűzanya segítségének tulajdonította.

Az ünneplést XIII. Gergely pápa terjesztette ki 1573-ban azon templomok számára október első vasárnapján, amelyek rendelkeztek rózsafüzér-oltárral. Majd 1716-ban, szintén a törökök felett aratott péterváradi győzelem után XI. Kelemen kiterjesztette az egész egyházra, Szent X. Piusz pedig 1913-ban  október 7-ére helyezte az ünnepet. A Rózsafüzér Királynője nevet Szent XXIII. János pápa adta az emléknapnak 1960-ban.

© Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház

Forrás: Magyar Katolikus Lexikon