Egyházmegyénk

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

A II. Vatikáni Zsinat (1962-65) szándéka volt az egyházi kormányzati területek alkalmasabb felosztása, melynek megfelelően a Magyar Püspöki Konferencia fokozatosan hozzálátott az egyházi tartományok és az egyházmegyék új elrendezésének megállapításához.
Az átszervezés részeként 1993. május 31-én, II. János Pál pápa a Hungarorum Gens kezdetű apostoli konstitúciójával megalapította a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét.

 

Az újonnan alapított püspökség székesegyháza a Debrecenben épült Szent Anna tiszteletére felszentelt templom, míg a társszékesegyháza Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt templom lett.

 

Az új egyházmegyét Szent László királyunk oltalmába helyezték, így lett ő az új egyházmegye védőszentje, az első püspöke Bosák Nándor 1993. május 31-én kapta meg pápai kinevezését, majd június 15-én szentelték püspökké Debrecenben. 2015-ben történt nyugdíjba vonulását követően az egyházmegye új püspöke, november 15-i beiktatását követően, Palánki Ferenc lett.

 

 

Az egyházmegye területén működik a Szabolcsi és a Bihari Főesperesség. A főesperességek területén helyezkednek el az esperesi kerületek. A szabolcsi részen a kisvárdai, polgári, nyíregyházi, nagykállói és a szatmári, míg a bihari részen a debreceni és a berettyóújfalui esperesi kerületek működnek. Az egyházmegye 57 plébániáján 93 pap szolgál. Szerzetes papok és szerzetesnővérek is részt vesznek az egyházmegye életében, akik a plébániavezetés mellett a betegellátásban és az ifjúságnevelésben vállalnak szolgálatot. Egyházmegyénk katolikus iskolákat, diákotthonokat és kollégiumokat is működtet. A Szabolcsi Főesperesség területén, Kisvárdán található a Szent László Katolikus Szakközépiskola, Kollégium és Óvoda, Mátészalkán a Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola, Nyírbátorban a Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, Nyíregyházán az 1992-ben alapított Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola. Nyíregyházán 2001-ben a város 119 000 lakosából 33 500-an vallották magukat római katolikusnak.