A jó tanárok nem csak tananyagot és tantervet követnek, hanem a saját életvitelükkel adnak példát a tanulóifjúságnak – Palánki Ferenc megyéspüspök köszönti a pedagógusokat pedagógusnap alkalmából

2024.06.02.

Minden évben június első vasárnapján ünnepeljük a pedagógusnapot, idén június 2-án, vasárnap. A hagyomány szerint ezen ünnepélyes alkalmon Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök levélben köszönti az egyházmegye köznevelési intézményeiben dolgozókat. Az alábbiakban a főpásztor köszöntő gondolatait tesszük közzé.

Kedves Pedagógusok!

Jézus Krisztus egyik fontos feladata volt a Szentírás beszámolója alapján a tanítványokkal való szeretetteljes foglalkozás. Az evangéliumi elbeszélések elég visszafogottan nyilatkoznak azzal kapcsolatban, hogy pontosan hogyan és mire tanította külön Jézus a tanítványait. De talán a legfontosabb, ami feltűnhet a leírt történetekből az, hogy a tanítványok majdnem mindig együtt voltak Jézussal, vagyis a legtöbbet a mindennapok során tudtak tanulni a Mestertől. Jézus gesztusai, magatartása, reakciója az egyes szituációkra lehetett a legmeghatározóbb számukra. Vagyis Jézus tanította őket, megvolt a saját tananyaguk, de talán a legtöbbet a mi Urunk a saját életének példájával oktatta az ő tanítványait.

Úgy gondolom, hogy a pedagógusok is így érhetnek el nagy sikereket abban a munkában és hivatásban, amit vállaltak. A jó tanárok nem csak tananyagot és tantervet követnek, nem csupán módszertanilag és szakmailag felkészültek, hanem a saját életvitelükkel adnak példát a tanulóifjúságnak. Az egyházmegyénkben nemcsak tanítunk, hanem sokkal inkább nevelünk, formálunk, vagyis az a legnagyobb cél, hogy a ránk bízott fiataloknak jövőt adjunk, amiben helye van a hitnek és az igazi értékeknek.

Az egyházmegye különböző intézményeit járva és látogatva nagy öröm számomra, hogy sok olyan kiváló pedagógussal találkozhatok, akiknek a meggyőződéses hite, életvitele és kisugárzása igazi példa a gyerekeknek.

Pedagógusnap alkalmából szeretném megköszönni mindenkinek azt az áldozatos munkát és kitartást, hogy nem csupán tananyagot szeretnének átadni a jövőnek, hanem sokkal inkább életstílust és hitet közvetítenek a gyerekeknek.

Köszönöm mindenki munkáját, és kérem Önökre a Jóisten áldását!

Főpásztori köszöntéssel: