A húsvéti gyertya fényénél szemléljük az életünket – Vigília-szentmisét mutatott be Csordás Gábor atya nagyszombat este

2021.04.03.

Nagyszombaton az Egyház Jézus sírja mellett virraszt. Az esti vigília szertartásával azonban megkezdődött a Katolikus Egyház legnagyobb ünnepe, a húsvét, hirdetve a kereszténység örömhírét: Jézus Krisztus feltámadt a halálból, és mindenkit meghív az örök életre. Járványügyi szabályozások miatt idén a húsvéti vigília-szentmisét plébániánk udvarán – a hívek közösségének jelenlétében – mutatta be Csordás Gábor plébános, valamint egyházközségünk papjai: Figeczki Balázs, Jakus Ottó atya és Szidor János atyák. Zenei szolgálatot Soltész Béla kántor teljesített. A liturgia a társszékesegyház YouTube-csatornáján IDE KATTINTVA megtekinthető.

A Krisztus halála utáni sötétségben fellobbant a liturgiában a húsvéti gyertya fénye, amely Krisztus feltámadását hirdeti, betöltve a világ sötétjét, hogy reményt adjon az embereknek.

Csordás Gábor atya ünnepi beszédében hálát adott az Úristennek a lehetőségért, hogy együtt ünnepelhettük önfeláldozó és dicsőséges szeretetét, amellyel legyőzte a halált és a bűnt. Köszönetet mondott a kedvező időjárásért és a rengeteg segítő kézért, melyek mind azon dolgoztak, hogy a mai ünnepet a szabadtéren meg tudjuk tartani. Gábor atya kiemelte, hogy mindezt az Úristen készítette és adta nekünk, még akkor is, ha embereket hívott meg a szolgálatra. Fontos észrevennünk Istennek ezeket az ajándékait, mert így válik számunkra világossá a húsvét lényege, hogy az Isten értünk dolgozik, hogy az Isten itt van velünk és nekünk.

Van egy szófordulat a nyelvünkben – fogalmazott Gábor atya -, amit akkor használunk, amikor következtetéseket vonunk le: valaminek a fényénél… Keresztény emberként a húsvéti gyertya fényénél nézünk, szemlélünk és mondunk mindent. Ez, a megváltásunk, a legnagyobb ajándék, amit kaptunk az Istentől. Ezért valóban, mindent ennek a fényénél kellene néznünk: a legapróbb hétköznapi örömöktől kezdve a legnagyobb ajándékokig, amiket Istentől kapunk.

A húsvéti gyertya fényénél, Jézus Krisztus feltámadásának fényénél éljük az életünket, így viseljük az életünk terheit. De így keressük tudatosan az örömöket is, amelyek éppen az Isten szeretetét jelenítik meg a számunkra. A húsvéti gyertya fényénél most szeretnénk megújítani keresztségünket. Így hívott meg minket annak idején az Úristen, hogy az ő húsvéti fényénél járjuk életünk útját, és így akarjuk évről évre emlékeztetni magunkat arra, hogy valóban Jézus Krisztus feltámadásának a fényében élünk és abból élünk, abból merítünk erőt. Ez ad nekünk reménységet ahhoz, hogy végigküzdve az emberi életet, tudjuk és meggyőződéssel valljuk, hogy minket is arra a dicsőségre hívott meg az Úristen, amelyet Jézus Krisztusnál megláthattunk.

A szertartás végén az Oltáriszentséget, Jézus Krisztus mindent felülmúló ajándékát szemlélve imádták a Feltámadottat az egyházközség papjai.

Fotó: Kardos György

© Magyarok Nagyasszonya-főplébánia / PE