De Angelis mise – Júliustól latin nyelven énekeljük a szentmisék állandó énekeit a társszékesegyházban

2021.06.25.

Július első vasárnapjától, július 4-től kezdődően a vasárnapi énekes miséken, valamint a szerdai szentmisékben az ún. ordinárium, azaz állandó részek énekeit – Kyrie (Uram, Irgalmazz), Gloria (Dicsőség), Sanctus (Szent vagy), Agnus Dei (Isten Báránya) – az Egyház hivatalos nyelvén, latinul énekeljük a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban.

Az énekek latin nyelven, méltó módon történő énekléséhez tanulási lehetőség áll a hívek rendelkezésére vasárnaponként a szentmisék kezdete előtt 10 perccel, amikor a szentmiséken szolgáló kántorok – a Bárdos Lajos Vegyeskar és a Szkóla tagjainak közreműködésével – segítik a híveket a latin nyelvű szöveg és a hozzájuk kapcsolódó gregorián dallamok pontos megtanulásában. Az énekek kottája és latin nyelvű szövege a padokra lesz majd kihelyezve.

A De Angelis szentmisék rendje 2021. július 4-től a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban:

Vasárnap:      7.30, 9.00, 10.30, 18.00
Szerda:          7.30, 18.00

A hét további napjain bemutatott szentmiséken az énekeket továbbra is magyar nyelven énekeljük, a vasárnap 6.30-kor bemutatott szentmise pedig csendes mise, így ezekre az alkalmakra értelemszerűen nem vonatkoznak a változások.

A latin nyelvű éneklés templomunkban történő újbóli életre keltése segíti a felkészülést a 2021. szeptember 5-12. között Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére, melyet Ferenc pápa mutat majd be a Hősök terén, ahol az állandó énekek szintén latin nyelven hangzanak majd fel.

A szentmise állandó részeinek énekei latin nyelven, gregorián dallamban az alábbi linkeken meghallgathatók:

Missa VIII De Angelis Kyrie Eleison

Missa VIII De Angelis Gloria

Missa VIII De Angelis Sanctus

Missa VIII De Angelis Agnus Dei

 

© Magyarok Nagyasszonya-főplébánia / PappE.