Májusban, a Szűzanya hónapjában…

2021.04.29.

Május a Szűzanya hónapja. A hónap minden napján, az esti szentmisék előtt 17.30-tól a loretói litániát imádkozzuk. Május elsején, szombaton, szintén az esti szentmise előtt 17.30-tól ünnepélyes formában köszöntjük Égi Édesanyánkat, a litánia után pedig rövid szentségimádást tartunk. Május első vasárnap anyák napja, amely ebben az évben május 2-ra esik, amikor a szentmiséken az édesanyákért, nagymamákért, keresztanyákért imádkozunk a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban bemutatott szentmiséken.

Május a Szűzanya hónapja, akit estéről estére a loretói litániával köszöntenek a hívek a katolikus templomokban. A loretói litánia az olaszországi Loreto városának bazilikájából eredeztethető, ahol 1575-től minden szombaton elénekelték, ezzel köszöntve a Boldogságos Szüzet. VII. Orbán pápa 1691-ben egyetemes használatra rendelte a loretoi litániát.

Égi édesanyánk, Mária úgy lett minden ember édesanyja, hogy a kereszten Jézus ránk bízta őt, és bennünket őrá. Jézustól kaptuk őt, aki így mindannyiunk édesanyja, aki oltalmaz, véd és segít bennünket, s mellettünk áll a próbatételek során is.

Az édesanya szó mély tartalma felidéz mindent, ami az anyaságban gyökerezik: a vigaszt, a segítséget, az ápolást, az ölelést, azt, hogy valaki értünk él, s hogy nem azért szeret, mert megérdemeljük, hanem azért, mert a gyermeke vagyunk.

Kérjük bátran a Szűzanya pártfogását, közbenjárását, bízzuk szeretetére nehézségeinket, küzdelmeinket, terveinket, hiszen ő közbenjár értünk Istennél és egyszülött fiánál, Jézusnál. Forduljunk hozzá bizalommal, imádkozzunk hozzá, és ajánljuk magunkat az ő szentséges szívének oltalmába.

© Magyarok Nagyasszonya-főplébánia