Templomi idegenvezetőket képeztek

2021.01.14.

A HUSKROUA/1702/3.1/0057 azonosítójú, Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon elnevezésű projekt keretében megvalósult képzés célja volt, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik munkájuk végzése során részletgazdag információkkal szolgálhatnak a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház történelméről, a templombelsőről, mint liturgikus térről, továbbá a látogathatóvá alakítandó templomtoronyról, és azokat hitelesen és élményszerűen át tudják adni a Nyíregyházára érkező látogatók számára.

A képzés során a résztvevők megismerkedhettek a nagyobb történelmi egyházak nyíregyházi múltjával és jelenével, a Samassa-féle Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház építésének történetével, valamint a templom stílusjegyeivel és a római katolikus szertartásrenddel.

A képzés időtartama 32 óra volt és 2020. december 8-tól 16-ig tartott. Zárásként a résztvevők „Templomvezető” tanúsítványt vehettek át.

A képzést a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében a Nyírvidék Képző Központ Kft. valósította meg. Az oktató Ilyés Gábor, neves nyíregyházi helytörténész volt. A liturgikus tudnivalókat Németh István, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház káplánja osztotta meg a résztvevőkkel.

Forrás: recreate.dnyem.hu

© Magyarok Nagyasszonya-főplébánia