Kövess engem! – Szidor János atya búcsúzik Nyíregyházától

2021.07.18.

Palánki Ferenc megyéspüspök Szidor János atyát, egyházközségünk káplánját a debreceni Szent Anna-főplébániára rendelte további lelkipásztori szolgálatra augusztus 1-jei hatállyal. Szidor János atya az alábbi üzenetben búcsúzik egyházközségünk híveitől:

Kedves Testvérek!

Emlékszem, amikor pappá szenteltek, sokak részéről ment a találgatás, hogy vajon hol is lesz az első szolgálati   helyem. A lehetséges helyek között volt Nyíregyháza is. Miután felszentelt püspök atya és az ebédnél megkaptam a borítékot, benne az első szolgálati hellyel, bevallom volt bennem egy kis félelem. Félelem az ismeretlentől, hiszen eddig nem ismertem teljesen Nyíregyházát, a várost, az embereket. Féltem attól, hogy vajon be tudok-e illeszkedni ebbe az új környezetbe, hogy jó pap tudok-e lenni.

Alapvetően olyan ember vagyok, aki mindig tart egy kicsit az ismeretlentől, viszont többek között ezért is választottam jelmondatomat, ami egyúttal figyelmeztet, hogy nem az számít, hogy hová kell mennem életem során, sem az, hogy milyenek lesznek az emberek, hanem hogy mennyire akarom én megtenni azt a feladatot, amire meghívást kaptam Istentől. Azt mondja Jézus Péternek: „Kövess engem!” (Jn 21,22).

Így kezdtem el szolgálatomat Nyíregyházán. A legelején még féltem egy kicsit, de ki ne tartana az ismeretlentől? Az itt töltött egy év alatt rengeteg mindent sikerült megtanulnom, nagyon sok emberrel tudtam megismerkedni és baráti kapcsolatot kialakítani, ezért hálás vagyok. Sokat tanulhattam arról, mit is jelent a lelkek pásztorának lenni, mit jelent jó papnak lenni és ez szerintem köszönhető egyrészt Felföldi László püspök atyának, másrészt a paptestvéreknek, akikkel együtt tevékenykedtem a plébánián. Hálás vagyok mind a munkatársak, mind a hívek nyitottságáért és külön köszönöm, ha valaki imádkozott/imádkozik értem. Egyúttal elnézést is kérek most mindenkitől, akit esetlegesen megbántottam, vagy esetleg neheztel rám. Semmi rosszindulat nem vezérelt! Úgy érzem sikerült jobb pappá válnom és remélem ezt az új szolgálati helyemen is tudom folytatni.

Nehéz itt hagyni mindazokat, akikkel megismerkedtem, a fiatalokat, a ministránsokat és a családokat, mégis most búcsúzom tőlük is, hiszen máshol is szükség van rám. Továbbra is kérem az imádságaikat és mindent köszönök a nyíregyháziaknak!

János atya

© Magyarok Nagyasszonya-főplébánia