Szent József a pártfogó, a bátorító, az idilli – Németh István atya elmélkedése a nagyböjti lelki esték záró alkalmán

2021.03.20.

Március 19-én Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese főünnepén tartották a nagyböjti lelki esték V., záró alkalmát. A járványügyi korlátozások miatt a híveknek nem volt lehetőségük személyesen részt venni a liturgián, de az egyházközség YouTube-csatornáján élőben követhették Németh István atya elmélkedését a szentmisén, ahol Csordás Gábor atya, a társszékesegyház plébánosa koncelebrált. A szentmisét követően az ünnep alkalmából litániával köszöntötték az atyák a Boldogságos Szűz Mária jegyesét, majd rövid szentségimádással zárult a lelki esték utolsó alkalma a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. Németh István atya szentbeszédét az alábbiakban közöljük. A szentmise felvételről IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Bizonyára mindenkinek vannak olyan gyerekkori mondókái, versei, altatódalai, esetleg imái, amelyek valami miatt a szívéhez nőttek. Be kell valljam, én is nagyon sok mindenre emlékszem gyerekkoromból – bizonyára amiatt, mert még nem volt olyan régen, de egy imádság különösen is hozzám nőtt. Egy olyan közösségben nőttem fel Debrecenben, a Szent Család-plébánián, ahol minden egyes vasárnap imádkoztunk a szentmise előtt Szent Józsefhez. Lehet, hogy többeknek ismerős ez az ima:

Szent József,
légy házunk ura,
kis családunk pártfogója!
Egyetértés, hű szeretet
egyesítse szíveinket!
Az ég felé mutass utat,
bátorítsd az ellankadtat!
Küzdelmünkben légy vezérünk,
erényekben példaképünk!
Átadjuk a ház kulcsait,
oltalmazd és védd lakóit!
Zárd ki mindazt, ami káros,
ami üdvünkre hátrányos!
Engedd be az Isten-áldást,
minden jóban gyarapodást!
Ajánlj minket Jézusodnak,
Szeplőtelen Szűz Anyánknak,
hogy családunk kisded háza,
Názáretnek legyen mása!
Ámen.

Gyerekként sosem gondolkoztam el azon, hogy mire tanít minket ez az ima, mégis most, Szent József napja alkalmából a Szent József évben jó kiemelni néhány gondolatot ebből az imából. Ez az imádság nem csak egyfajta kegyes gondolat Szent Józsefről, hanem minket is próbál ösztönözni arra, hogy Szent Józsefet kövessük, a józsefi tulajdonságokból eltanuljunk valamit, hogy egy kicsit mi is olyanok legyünk, mint Szent József.

Szent József, a pártfogó

Az első fontos gondolat, hogy Józsefet pártfogónak mutatja be az imádság: ő az, aki a házunkat, a családunkat, az egyházunkat oltalmazza, gondoskodik róla – egyszóval védelmezi. Mindenkinek szüksége van pártfogóra. Gondoljunk bele, mennyivel egyszerűbben megy az ügyintézés egy hivatalban, ha van ismerősünk, egy pártfogónk. Nem kell órákat sorba állnom, felesleges papírokat kitöltenem… József egy igazi pártfogó.
Két kérdés merülhet fel bennünk ezzel kapcsolatban: ki az én pártfogóm és kinek vagyok én a pártfogója? Gondolkozzunk el őszintén azon, hogy kinek vagyok igazán hálás az életben, mert mindig mellettem volt. Tudjam neki igazán megköszönni, hogy kitartott mellettem, hogy bízott bennem. Biztos vagyok benne, hogy szinte mindenkinek vannak ilyen személyek az életében.

De azon is érdemes egy kicsit elgondolkodni, hogy én kinek vagyok a pártfogója, valamint azon is, hogy kinek kellene lennem a pártfogója. Nagyon sok olyan ember vesz minket körül, akinek segítségre van szüksége, akik igénylik azt, hogy mellettük legyünk. Nem szabad elmennünk az ilyenek mellett, különösen, ha azok a saját családunkban élnek. Vizsgáljuk meg magunkban, hogy mennyire van meg bennünk a józsefi lelkület és tudunk igazi pártfogói lenni a ránk bízottaknak, még akkor is, ha az sokszor nehéz, ha sokszor csalódunk bennük. Szükség van a mi segítségünkre! Talán fel se tudjuk mérni azt, hogy mennyi mindenkinek lehetünk mi az utolsó mentsvárai! Ismerjük fel ezeket a helyzeteket, merjünk kiállni emberek mellett!

Szent József, a bátorító

Az ima szerint József az, aki bátorít, segít a küzdelemben. Miért is van szükségünk bátorítóra? Mert nagyon sok mindentől félünk. Félünk az ismeretlentől, a jövőtől, sokszor félünk szembenézni másokkal vagy éppen a saját magunk gyengeségével és még lehetne sorolni. Nagyon sok félelem, aggály van a mindennapjainkban – nyilvánvaló, hogy kell, aki bátorít, motivál minket.

József a saját életében is megélte azt, hogy jó, ha van, aki bátorít. Mária már József felesége volt, amikor várandós lett, de nem József volt az apa. Mennyi aggály, mennyi félelem lehetett benne. Nem beszélve a kételyekről. De Józsefnek megjelent egy angyal, aki bátorította. Ő igazán átélte azt, hogy mennyit tud lendíteni a lelki állapotunkon egy igazi bátorítás, biztatás.

Nekünk is kell a bátorítás és mi is kell tudjunk bátorítani. Motiváljuk az embereket! Álljunk ott mások mellett, amikor küzdelemben vannak. Ne hagyjuk el a másik embert, amikor életének nagy krízisein megy át: legyen az betegség, fájdalom, gyász, problémák, függőségek és még lehetne sorolni. Bátorítsuk egymást – legyünk ott egymásnak a nehéz helyzetekben!

Szent József, az idilli

Legvégső soron ez az ima Józsefet egy idilli embernek mutatja be. Az evangélium azt jegyzi meg róla, hogy igaz ember volt, olyan, aki betartja a törvényt. Szent Józsefben minden a helyén volt. Mi azonban lépten–nyomon szembesülünk azzal, hogy nincs idilli életünk. Hibák, hiányosságok, nehézségek tömkelege vesz minket körül. Nem vagyunk tökéletesek. De József életét sem az tette idillivé, hogy minden elvárásnak maximálisan megfelelt, hanem az, hogy a helyén volt és a tőle telhető legnagyobb odaadással végezte azt, amit tennie kellett.
A mi életünk is lehet idilli, akkor is, ha nem tökéletes. Ha a helyünkön vagyunk, ha a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból, akkor már jó úton vagyunk a józsefi élethez. Nekünk is lehet idilli az életünk, ha megteszünk mindent azért, hogy Isten szándéka szerint éljünk.

József a pártfogó, a bátorító, az idilli… Egy pillanatra mindenki helyettesítse be a saját nevét ebbe a mondatba. Ízlelgessük, merjünk eszerint élni, hiszen mi is képesek vagyunk arra, amit József tett. Legyünk mi is egymás pártfogói és bátorítói, és akkor már nem sok választ el attól, hogy nekünk is idilli legyen az életünk.

Németh István
káplán

A nagyböjti lelki estékről bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat!

© Magyarok Nagyasszonya-főplébánia